In this study, a simple, green and cost effective method of extraction
and preconcentration of carmine used as a food additive in some food samples
was developed using ultrasonic assisted cloud point extraction (UA-CPE) before
spectrophotometric determination. Carmine was extracted from the aqueous
solution using polyoxyethylenesorbitan monolaurate (Tween 20) as the extraction
solvent in presence of Ni(II) at pH 6.5. Variables such as pH, amount of metal,
temperature, ultrasonic effect, solvent type, type and concentration of
nanionic surfactant have been optimized in detail. Under the optimum conditions,
the analytical characteristics of the method are as follows; linear working
range 1.5-350 μg L-1; the detection limit, 0.4 μg L-1;
and preconcentration factor, 80. The relative standard deviation (RSD%)
obtained for the 10 μg L-1 concentration (n: 5) of carmine was 3.7%.
Recovery values for two different concentration levels were in the range of
94.8-104.7%. The accuracy and precision of the method were evaluated by intra-
and inter-day studies. Finally, the method has been successfully applied to the
determination of carmine in various foods.
Bu çalışmada, bazı gıda örneklerinde, carmine'nin spektrofotometrik
tayin öncesi basit, yeşil ve düşük maliyetli özelliklere sahip ultrasonik
yardımlı bulut noktası ekstraksiyonu (UA-CPE) geliştirilmiştir. Carmine, pH
6.5'de Ni (II) varlığında ekstraksiyon çözücüsü olarak polioksietilensorbitan
monolaurat (Tween 20) kullanılarak sulu çözeltiden özütlenmiştir. pH, metal
miktarı, sıcaklık, ultrasonik etki, solvent tipi, nanyonik yüzey aktif madde
türü ve konsantrasyonu gibi değişkenler en uygun şekilde optimize edilmiştir.
Optimum koşullar altında, yöntemin analitik özellikleri aşağıdaki gibidir;
doğrusal çalışma aralığı 1.5-350 μg L-1; tespit limiti, 0,4 μg L-1;
ve ön konsantrasyon faktörü, 80. Karminin 10 µg L-1 konsantrasyonu
(n: 5) için elde edilen bağıl standart sapma (% BSS) % 3.7 idi. İki farklı
konsantrasyon seviyesi için geri kazanım değerleri % 94.8-104.7 arasındaydı.
Yöntemin doğruluğu ve kesinliği, gün içi ve günler arası çalışmalarla
değerlendirildi. Son olarak, yöntem çeşitli gıdalarda karmin tayini için
başarıyla uygulanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | November 22, 2018 |
Acceptance Date | February 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |