In
this study, radiation effects on coffee beans have been investigated by Electron Spin Resonance (ESR) technique. ESR spectra of natural and irradiated samples at different
doses between 0.5 Gy and 11 kGy by 60Co gamma source were recorded
with X-band ESR spectrometer and, radiation dose, ESR microwave power and
cavity temperature dependency of paramagnetic centers were investigated. At the
results of dose- response and kinetic studies it was determined that the
paramagnetic centers in coffee beans are stable, and sensitive to radiation.
Thus, it is shown that the irradiated beans can be used for detection as
radiation dosimeter in the investigated dose range.
Bu çalışmada kahve çekirdeği üzerine radyasyonun etkisi
Elektron Spin Rezonans (ESR) tekniğiyle incelenmiştir. Doğal ve 60Co gama kaynağı ile 0.5 Gy ile
11 kGy doz aralığında farklı dozlarda ışınlanmış örneklerin spektrumları X-band
ESR spektrometresiyle kaydedilmiş ve oluşan paramanyetik merkezlerin
radyasyona, ESR mikrodalga gücüne ve kavite sıcaklığına bağlı değişimleri araştırılmıştır.
Doz-cevap ve kinetik çalışmalar sonucunda kahve çekirdeğindeki paramanyetik
merkezin radyasyona duyarlı ve kararlı olduğu belirlenmiş, incelenen doz
aralığında dozimetrik amaçlı ve ışınlanmış gıda dedeksiyonu için
kullanılabilirliği gösterilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | February 27, 2018 |
Acceptance Date | August 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |