Bu çalışmada, Smilax excelsa L. meyve ektraktının antimikrobiyal, antioksidan ve
antimutajenik aktiviteleri araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivite disk
difüzyon yöntemi ile antimutajenik aktivite ise Ames/Salmonella/mikrozom testi
kullanılarak araştırılmıştır. S. excelsa
meyve örneklerinin antioksidan özelliği ise toplam fenolik ve flavonoid
içeriğinin tespiti ve 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) giderme etkisi
araştırılarak belirlenmiştir. Meyve ekstraktının 200 mg plak-1
dozunda Salmonella typhimirium TA1535
suşu ile S9 karışımı yokluğunda %81, S9 karışımı varlığında ise %67 oranında
mutajenite inhibisyonu oluşturduğu belirlenmiştir. S. excelsa meyve eksraktının test edilen mikroorganizmalara karşı
11-16 cm aralığında inhibisyon zonu oluşturduğu gözlenmiştir. 200 mg mL-1
konsantrasyonunda ekstraktta flavonoid içeriği 0.7985±0.0124 mgQE 100 mL-1
olarak, fenolik içerik ise 11.9847±0.0041 mgGAE 100 mL-1 olarak
tespit edilmiştir. 200 mg L-1 dozunda DPPH giderme oranı %55 olarak
belirlenmiştir. Sonuç olarak, S. excelsa meyve
dokularının yüksek antimutajenik aktivite sergilediği, potansiyel doğal bir
antimutajenik ve antioksidan kaynak olduğu olduğu belirlenmiştir.
In this study, antimutagenic, antimicrobial and antioxidant activities
of Smilax excelsa L. fruit extract
were evaluated. The antimicrobial effect
was investigated by disk diffusion method and the antimutagenic effect was
investigated by Ames/Salmonella/microsom test. The antioxidant properties of S.
excelsa fruit samples were determined by investigating the total phenolic,
flavonoid contents and 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical
scavenging activity. It was observed
that 200 mg plate-1 fruit extract was found to have a mutagenicity
inhibition as 81% in the absence of S9 mixture and 67% in the presence of S9
mixture against Salmonella typhimurium
TA1535. S. excelsa fruit extract
produced an inhibition zone in the range of 11-16 cm against the tested
microorganisms. Flavonoid and phenolic contents were found to be 0.7985±0.0124
mgQE 100 mL-1 and 11.9847±0.0041 mgGAE 100 mL-1 at the
200 mg mL-1 extract concentration, respectively. The DPPH removal
rate was determined to be 55% at the 200 mg L-1 dose. As a result,
it was observed that the S. excelsa fruit
tissues exhibited a highly antimutagenic activity and has been determined as a
potential natural antimicrobial and antioxidant source.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | January 16, 2019 |
Acceptance Date | April 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 40 Issue: 2 |