Bu çalışma, Kayseri’de satışa sunulan çölyak
hastaları için bazı glütensiz gıdalarda belirli ağır metallerin çalışılmasına
ilişkin bir değerlendirme sunmaktadır. On bir farklı glutensiz gıda numunesinde
Cu, Mn, Co, Pb, Cr, Zn, Ni, Cd ve Fe konsantrasyon değerleri rapor edilmiştir.
Tespit çalışmaları yaş yakma yöntemini takiben alevli atomik absorpsiyon
spektrometresi ile yapılmıştır. Analiz edilen tüm numunelerin ortalama metal
konsantrasyonları Cu, Mn, Zn, Ni, Cd ve Fe için sırasıyla 0,45-5,12, 1,84-12,2,
1,29-22,5, 0,60-3,01, 0,08-0,18 ve 4,61-79,6 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Yöntemin doğruluğu, standart referans materyalin
(SRM 1570a Ispanak Yaprakları) analizi ile teyit edilmiştir. Analiz edilen tüm
numunelerde toplam ağır metal seviyelerini incelemek için metal kirliliği
endeksi de hesaplanmıştır. Analiz edilen metallerin konsantrasyonları
uluslararası karar makamları tarafından önerilen günlük alım miktarı ile
karşılaştırıldığında %7,55 ile 35,3’lük kısma denk gelmektedir. Bu nedenle, tüm
metallere göre glütensiz gıda ürünlerinin beslenme kalite endeksi nispeten
düşük görünmektedir.
This paper shows an evaluation to the study of
some heavy metals in certain gluten-free foods for celiac people marketed in
Kayseri, Turkey. The concentration values of Cu, Mn, Co, Pb, Cr, Zn, Ni, Cd and
Fe in eleven different gluten-free food samples are reported. The
determinations were carried out by flame atomic absorption spectrometry after
wet digestion method. The average metal concentrations of all the analyzed
samples were determined in the range of 0.45-5.12, 1.84-12.2, 1.29-22.5,
0.60-3.01, 0.08-0.18, and 4.61-79.6 mg kg-1 for Cu, Mn, Zn, Ni, Cd and Fe, respectively. The
accuracy of the method was confirmed by the analysis of a standard reference
material (SRM 1570a Spinach Leaves). Metal pollution index was also calculated
to examine the overall heavy metal levels in all analyzed samples. The
concentrations of the analyzed metals are equivalent to 7.55-35.3% compared to
the daily intake offered by international decision authorities. For this
reason, the nutritional quality index for gluten-free food products with
respect to all the metals seems to be relatively low.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | March 22, 2019 |
Submission Date | February 4, 2019 |
Acceptance Date | February 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 40 Issue: 1 |