Logistics and traceability are important issues
for big scale firms. Traceability is primarily viewed as a tool for the food
safety by providing a mean for recall as well as proof for the authenticity of
food, but it is also related to food quality. Maintaining the cold chain not
only effecting the customer’s preference and satisfaction but also the
profitability, production and logistic costs for big scale firms especially
producing perishable food products. Recently, the trend of utilizing GIS based
traceability systems is increasing, which facilitates to minimize the
production and distribution of unsafe and low quality food products. This paper
presents a GIS based system enabling network analysis, which might be efficiently
and effectively used in the firms operating in ready-to-eat pastry sector,
intended to be used for full-automation through all the stages from production
to retail was developed and a partial application was performed.
Lojistik ve izlenebilirlik
büyük ölçekli firmalar için önemli konulardır. İzlenebilirlik öncelikle gıda
güvenliği için gıdaların orijinalliğini ispatlamanın yanı sıra geri çağırma
olanaklarını da sağlayan bir araç olarak görülmekle birlikte gıda kalitesiyle
de doğrudan ilgilidir. Soğuk zincir sadece müşterilerin tercih ve memnuniyetini
etkilemekle kalmayıp özellikle bozulabilir gıda ürünleri üreten büyük ölçekli
firmaların kârlılık, üretim ve lojistik giderlerini de etkilemektedir. Son
zamanlarda, CBS tabanlı izlenebilirlik sistemlerini kullanma eğilimi giderek
artmakta ve bu da düşük kaliteli gıda ürünlerinin üretimini ve dağıtımını en
aza indirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada, üretimden perakendeye kadar
tüm aşamalarda tam otomasyona yönelik hazır pasta ve tatlı sektöründe faaliyet
gösteren firmalarda etkili ve etkin bir şekilde kullanılabilecek ağ analizinin
kullanıldığı CBS tabanlı bir sistem geliştirilerek kısmi bir uygulama
yapılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Engineering Sciences |
Authors | |
Publication Date | March 22, 2019 |
Submission Date | November 14, 2017 |
Acceptance Date | January 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 40 Issue: 1 |