Biyomolekül sınıfında bulunan karbohidratların büyük çoğunluğu güneş
ışığını kullanarak fotosentez sonucu oluşurlar. Bu sınıfın önemli enzimlerinden
birisi ise 𝛼-Glikozidaz dır. Bu
enzim, kompleks karbohidratları monosakkaritlere dönüştürür. Diğer taraftan bir
başka önemli enzim türü ise α-amilaz
enzimidir. Bu enzim ise nişasta ile doğrudan ilişkilidir. Nişasta,
glukoz ünitelerinin birbirine glikozidik bağlarla C1 pozisyonunda yer alan
oksijenden bağlanmasıyla oluşan bir polimer türüdür. α-Amilaz, nişastada bulunan bu glikozidik bağların hidrolizini
katalizleyen enzimlerdir ve bu enzim çok çeşitli hayvan, bitki ve
mikroorganizmalardan saflaştırılmaktadır. Bir fenol türevi olan resorsinol,
birçok endüstriyel malzemelerin tekstil, ilaç, saç boyaları, plastik ve tarım
ürünlerinin üretiminde önemli bir organik kimyasal maddedir. Fenol türevi olan
resorsinol beyaz kristaller halinde bulunur ve resorsinol benzen halkasına
bağlı iki hidroksil molekülünden oluşur. 𝛼-Glikozidaz ve 𝛼-amilaz inhibitörü olarak resorsinol kullanıldı. Buna göre α-amilaz ve
α-glikosidaz, sırasıyla IC50 değerleri 1,34 µM ve 77,00 nM olarak
hesaplandı. Öte yandan, α-glikosidaz için Ki değeri 30,16 nM olarak
bulundu. 𝛼-Amilaz ve 𝛼-glikozidaz enzimlerini resorsinol bileşiği inhibe edebildiği
gözlemlendi. İnce barsakta 𝛼-glukozidaz enzimlerini
inhibe ederek karbohidrat emilimini geciktirme özelliklerine sahiptirler. Her
iki metabolik enzim için resorsinol, bir inhibitör olarak tercih edilebilir. Bu
durumda resorsinol, Diyabet
mellitus ve antiobezite gibi sağlık sorunlarına karşı inhibitör olarak
kullanılabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2018 |
Submission Date | August 9, 2018 |
Acceptance Date | November 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 39 Issue: 4 |