In the present study, the presence of polycyclic
aromatic hydrocarbons (PAHs) in commercial Turkish Milks was investigated. A
total of 27 samples consisting of raw milk (n = 2), pasteurized milk (n = 5),
UHT milk (n = 17) and also plant milk (n = 3) were analyzed for four EU marker
polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) by using a reversed phase
high-performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC-FLD).
The method was in house validated using the validation
parameters such as linearity, precision (repeatability and intermediate
precision), limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ),
recovery percentages, and also measurement uncertainty.
The mean concentrations of the sum of 4 EU marker PAHs
were found 0.10 ±0.06 µg kg-1, 0.71 ±0.33 µg kg-1, 0.84
±0.57 µg kg-1 and 0.20 ±0.28 µg kg-1 for raw,
pasteurized, UHT whole and plant milks, respectively. The analyzed milk samples
did not exceed the maximum limits of 1.0 µg kg-1, that was regulated
for both BaP and 4 EU marker PAHs (4 PAHs) by the European Union.
Bu çalışmada, ticari olarak satılan Türk sütlerinde
polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) varlığı araştırılmıştır. Çiğ süt (n = 2),
pastörize süt (n = 5), UHT süt (n = 17) ve ayrıca bitki sütü (n = 3) olmak
üzere toplam 27 ticari süt örneğinde, 4 AB öncelikli polisiklik aromatik
hidrokarbon (PAH) yüksek performans sıvı kromatografisi-floresans dedektör
kullanılarak (HPLC-FLD) tayin edilmiştir.
Yöntem, doğrusallık, kesinlik (tekrarlanabilirlik ve
orta kesinlik), Tespit Limiti (LOD) ve Tayin Limiti (LOQ), geri kazanım ve
ayrıca ölçüm belirsizliği gibi validasyon parametreleri kullanılarak
doğrulanmıştır.
Dört AB öncelikli PAH (4PAH) toplamının ortalama
konsantrasyonları, çiğ, pastörize, UHT ve bitki sütleri için, sırasıyla 0.10
±0.06, 0.71 ±0.33, 0.84 ±0.57 ve 0.20 ±0.28 µg kg-1 olarak
bulunmuştur. Analiz edilen süt örnekleri, Benzopiren (BaP) ve 4 AB öncelikli
poliaromatik hidrokarbon (4PAH) için Avrupa Birliği tarafından belirlenen 1.0
µg kg-1 'lık maksimum limitlerin altında olduğu görülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Engineering Sciences |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | July 13, 2018 |
Acceptance Date | September 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 39 Issue: 3 |