Allium vineale’dan izole edilen
kiseriol-7-O-[2''-O-E-ferulil]-β-D-glukosit
(1), kiseriol (2) ve isorhamnetin-3- β-D-glukosit
(3) bileşiklerinin kimyasal özellikleri teorik olarak araştırıldı. Bu
bileşiklerin kimyasal özellikleri hesaplanırken RHF/STO-3G metodu kullanıldı.
Bileşiklerin optimizasyonu ve sonuçların değerlendirilmesi bu metodla
gerçekleştirildi. Bileşiklerin özellikleri ortaya kondu, ayrıca teorik ve
deneysel sonuçların karşılaştırılması ile ilgili bileşiklerin değişik
alanlardaki kullanımları araştırıldı. Bileşiklerin antioksidan özellikleri daha
önce rapor edildi. Hesaplamalar, kiseriol (2)
bileşiğinin kararsız ve radikal bileşiklerle tepkime verme eğiliminde olduğunu
gösterdi. Özetle, antioksidan bileşikler radikal bileşiklere kolaylıkla
hidrojen vermektedir.
The chemical properties of chrysoeriol-7-O-[2''-O-E-feruloyl]-β-D-glucoside
(1), chrysoeriol (2), and isorhamnetin-3-β-D-glucoside (3) from Allium vineale
have been investigated as theoretical. RHF/STO-3G method was used for quantum
calculations of chemical properties of these compounds. The structures of the
compounds were fully optimized and then the results were evaluated by this
method. The properties of compounds were presented and the utilization of these
compounds in various fields was investigated by comparison of theoretical
results with experimental ones. The experimental antioxidant effects were
reported previously. The quantum calculations revealed that chrysoeriol (2) was unstable and was prone to react
to the radical compounds. In brief, a good antioxidant can donate the electron
to the radical compound easily.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | March 16, 2018 |
Submission Date | October 8, 2017 |
Acceptance Date | December 11, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |