With a history of at least three centuries, ‘‘Alişar’’ is a local pear (Pyrus communis L.) variety that is widely grown in the district of Şebinkarahisar in Giresun province. In recent years, researches on the bioactive compounds of fruits that are valuable for human health has gained importance. This research was performed to determine fruit bioactive profiles of 27 clones belonging to this variety. The total phenolic content, antioxidant activity and total flavonoid content in the fruits of the clones were investigated as bioactive properties. Total phenolic contents of the clones were found between 72.61-147.38 mg 100 g-1. In the FRAP and DPPH assays, the antioxidant activity was determined between 2.61-4.27 mmol kg-1 and 0.18-0.76 mmol kg-1. The total flavonoid content was detected between 3.05-18.01 mg 100 g-1. According to the FRAP assay, there was a high positive correlation (r = 0.679 ***) between total phenolic and antioxidant activity, while total phenolics showed a moderate relationship with antioxidant activity (R2= 0.461). The findings revealed that Alişar pear clones showed variation in fruit bioactive components, and also some clones were rich in bioactive contents. A-19 in total phenolic content, A-23 in antioxidant activity and A-18 in total flavonoid content were evaluated more remarkably than other clones. These clones are thought to contribute as genetic material to pear breeding studies.
This work was supported by Scientific Research and Project Council of Ordu University
AR-1625
This work was supported by Scientific Research and Project Council of Ordu University (ODUBAP, Project No: AR-1625). We thank the Ordu University Scientific Research Projects Unit (ODUBAP) for its financial support.
‘‘Alişar’’, Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde en az üç asırlık bir geçmişe sahip olan ve yörede yaygın olarak yetiştirilen yerel bir armut (Pyrus communis L.) çeşididir. Son yıllarda, insan sağlığı için değerli olan meyvelerin biyoaktif bileşenleri üzerine araştırmalar önem kazanmıştır. Bu araştırma, bu çeşide ait 27 klonun biyoaktif özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Klonların meyvelerinde, toplam fenolik içeriği, antioksidan aktivite (FRAP ve DPPH deneylerine göre) ve toplam flavonoid içeriği biyoaktif özellikler olarak araştırılmıştır. Alişar armut klonlarında toplam fenolik içeriği 72.61-147.38 mg/100 g arasında bulunmuştur. FRAP ve DPPH deneylerine göre, antioksidan aktivite 2.61-4.27 mmol/kg ile 0.18-0.76 mmol/kg arasında belirlenirken, toplam flavonoid içeriği 3.05-18.01 mg 100 g-1 arasında kaydedilmiştir. FRAP testine göre, toplam fenolik ve antioksidan aktivite arasında güçlü pozitif korelasyon (r=0.679***) belirlenirken, toplam fenolikler antioksidan aktivite ile orta derecede bir ilişki göstermiştir (R2=0.461). Araştırma bulguları, Alişar armut klonlarının biyoaktif özellikler yönünden varyasyon gösterdiğini, bazı klonların zengin biyoaktif içeriklere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Toplam fenolik içerik bakımından A-19, antioksidan aktivite açısından A-23 ve toplam flavonoid içeriği yönünden A-18, diğer klonlardan daha dikkat çekici bulunmuştur. Biyoaktif özellikler açısından öne çıkan klonların armut ıslah çalışmalarına genetik materyal olarak katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
AR-1625
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | AR-1625 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 4 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 30 Sayı: 4 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.