Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Removal of organic acids in beet sugar production and color reduction

Yıl 2022, Cilt: 48 Sayı: 1, 15 - 18, 25.04.2022
https://doi.org/10.35238/sufefd.1054819

Öz

Organic acids are one of the important factors preventing the crystallization of sucrose, together with the formation of invert sugar as a result of the decomposition of sucrose and affecting the pH of the syrup in factories producing sugar from beet. In this study, it is aimed to improve the color problem, which is an important quality factor, by adsorption process using activated carbon and modified pumice stone during the dark syrup stage of the crystal sugar production refinery. After the syrup samples are taken from the Konya Sugar Factory 2020/2021 campaign production line at certain times, the amounts of acetic acid, propionic acid and butyric acid are determined. Acid amounts have been determined quantitatively by HPLC device. Also, syrup colors have been compared using pH and ICUMSA methods before and after adsorption.

Kaynakça

  • Bozok, O., Gökdag, C., Oyman, E., Sendökmen, N., Taygun, N., Üçok, O., 1971, Şekerin Teknolojisi, (Schneider, F., Technologie Des Zuckers, 2.Ed., çeviri), TSFAS Yay. Sayı: 168, Ajans Türk Mat. San., Ankara.
  • Coca, M., Garcia, M.T., Gonzales, G., Pena, M., Garcia, J.A., 2004, Study of coloured components formed in sugar processing, Food Chemistry, 86, 421-433.
  • Godshall, M.A., 1999, Removal of colorants and polysaccharides and the quality of white sugar, Assosiation AVH, 6th Symposium, 28-35, Reims.
  • Kavas M. F. ve Leblebici M.J. 2004. Kalite ve İşletme Kontrol Laboratuvarları El Kitabı, T.Ş.F.A.Ş. Yayın No: 224, 130s.
  • Mutluay, M., 1963, Şeker Endüstrisinde Teknoloji El Kitabı, TSFAS Yay. Sayı: 99, Yeni Desen Matbaası.
  • Nouruzhan, H., 1955, Pancar Şekeri Fabrikasyonu Teknolojisi, Cilt 1 (M.P. Silin’den tercüme), TSFAS Yay., Sayı: 31-1, Yıldız Matbaası, Ankara.
  • Nouruzhan, H., 1956, Pancar Sekeri Fabrikasyonu Teknolojisi, Cilt 2 (M.P. Silin’den tercüme), TSFAS Yay., Sayı: 31-2, Güzel Sanatlar Matbaası, Ankara.
  • Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 527 s.

Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi

Yıl 2022, Cilt: 48 Sayı: 1, 15 - 18, 25.04.2022
https://doi.org/10.35238/sufefd.1054819

Öz

Pancardan şeker üretimi yapan fabrikalarda şerbet pH’ına etki edip, sakkarozun parçalanması sonucu invert şeker oluşumuyla birlikte, sakkarozun kristallenmesini engelleyen önemli faktörlerden biri organik asitlerdir. Bu çalışmada, kristal şeker üretim rafinerisi koyu şerbet aşamasında aktif karbon ve modifiye pomza taşı kullanılarak adsorbsiyon işlemiyle önemli bir kalite faktörü olan renk sorununun iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Konya Şeker Fabrikası 2020/2021 kampanya dönemi üretim hattından belirli zamanlarda şerbet numuneleri alındıktan sonra asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit miktarları belirlenmiştir. Asit miktarları HPLC cihazı ile nicel olarak tayin edilmiştir. Ayrıca, adsorpsiyon öncesinde ve sonrasında pH ve ICUMSA metodları kullanılarak şerbet rengi karşılaştırması yapılmıştır.

Kaynakça

  • Bozok, O., Gökdag, C., Oyman, E., Sendökmen, N., Taygun, N., Üçok, O., 1971, Şekerin Teknolojisi, (Schneider, F., Technologie Des Zuckers, 2.Ed., çeviri), TSFAS Yay. Sayı: 168, Ajans Türk Mat. San., Ankara.
  • Coca, M., Garcia, M.T., Gonzales, G., Pena, M., Garcia, J.A., 2004, Study of coloured components formed in sugar processing, Food Chemistry, 86, 421-433.
  • Godshall, M.A., 1999, Removal of colorants and polysaccharides and the quality of white sugar, Assosiation AVH, 6th Symposium, 28-35, Reims.
  • Kavas M. F. ve Leblebici M.J. 2004. Kalite ve İşletme Kontrol Laboratuvarları El Kitabı, T.Ş.F.A.Ş. Yayın No: 224, 130s.
  • Mutluay, M., 1963, Şeker Endüstrisinde Teknoloji El Kitabı, TSFAS Yay. Sayı: 99, Yeni Desen Matbaası.
  • Nouruzhan, H., 1955, Pancar Şekeri Fabrikasyonu Teknolojisi, Cilt 1 (M.P. Silin’den tercüme), TSFAS Yay., Sayı: 31-1, Yıldız Matbaası, Ankara.
  • Nouruzhan, H., 1956, Pancar Sekeri Fabrikasyonu Teknolojisi, Cilt 2 (M.P. Silin’den tercüme), TSFAS Yay., Sayı: 31-2, Güzel Sanatlar Matbaası, Ankara.
  • Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 527 s.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ali Delikanlı

Münevver Sökmen 0000-0002-7671-4160

Ahmet Koçak 0000-0002-2487-2431

Yayımlanma Tarihi 25 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi 7 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 48 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Delikanlı, A., Sökmen, M., & Koçak, A. (2022). Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 48(1), 15-18. https://doi.org/10.35238/sufefd.1054819
AMA Delikanlı A, Sökmen M, Koçak A. Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi. sufefd. Nisan 2022;48(1):15-18. doi:10.35238/sufefd.1054819
Chicago Delikanlı, Ali, Münevver Sökmen, ve Ahmet Koçak. “Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi Ve Renk İyileştirmesi”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 48, sy. 1 (Nisan 2022): 15-18. https://doi.org/10.35238/sufefd.1054819.
EndNote Delikanlı A, Sökmen M, Koçak A (01 Nisan 2022) Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 48 1 15–18.
IEEE A. Delikanlı, M. Sökmen, ve A. Koçak, “Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi”, sufefd, c. 48, sy. 1, ss. 15–18, 2022, doi: 10.35238/sufefd.1054819.
ISNAD Delikanlı, Ali vd. “Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi Ve Renk İyileştirmesi”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 48/1 (Nisan 2022), 15-18. https://doi.org/10.35238/sufefd.1054819.
JAMA Delikanlı A, Sökmen M, Koçak A. Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi. sufefd. 2022;48:15–18.
MLA Delikanlı, Ali vd. “Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi Ve Renk İyileştirmesi”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, c. 48, sy. 1, 2022, ss. 15-18, doi:10.35238/sufefd.1054819.
Vancouver Delikanlı A, Sökmen M, Koçak A. Pancar Şekeri Üretiminde Organik Asitlerin Giderilmesi ve Renk İyileştirmesi. sufefd. 2022;48(1):15-8.

Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Metin AKSOY
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.


88x31.png

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.