Bu çalışmada, basit ve
ucuz ultrason destekli iyonik sıvı bazlı yüzer organik damlacıklar
mikroekstraksiyonu (UA-IL-FODME), sentetik yiyecek boyalarının (tartrazin),
alkolsüz içeceklerde ve gıda ürünlerinde spektrofotometrik olarak belirlenmesi
için önerilmiştir.1-Oktil-3-metilimidazolyum tetrafloroborat [C8MIM] [BF4] ve
1-oktanol sırasıyla ekstraksiyon çözücü ve dağıtıcı çözücü olarak
kullanılmıştır. Yöntem, pH 5.5'te tarrazin 'in iyonik faza ultrasonik etki
yardımıyla özütlenmesine dayanır. Bazı deneysel değişkenler (pH, iyonik sıvı
miktarı, dispersiv çözücü çeşidi ve hacmi ve ultrasonik koşullar) çalışıldı ve
ayrıntılı olarak optimize edildi. Optimum koşullarda, yöntemin bazı analitik
parametreleri aşağıda özetlenmiştir. Çalışma aralığı, seçme sınırı, ön
konsantrasyon faktörü, geri kazanma yüzdesi ve %BBS değerleri sırasıyla 10-700
µg L-1, 3.2 µg L-1, 75, % 94.7-104.7 ve % 2.7 idi. Kapsamlı validasyon
çalışmalarının ardından, önerilen yöntem, alkolsüz içecekler ve gıda
maddelerinde tartrazininekstraksiyonu ve tayinine başarıyla uygulanmıştır.
In this study, a simple and cheap ultrasound-assisted ionic liquid-based
floating organic droplets microextraction (UA-IL-FODME) has been proposed for
spectrophotometric determination of synthetic food dye (tartrazine) in soft
drinks and food samples. 1-Octyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate
[C8MIM][BF4] and 1-octanol were used as the extraction solvent and dispersant
solvent, respectively. The method is based on extracting the tarrazine to the
ionic phase with the help of ultrasonic effect at pH 5.5. Some experimental
variables (pH, ionic liquid amount, type and volume of dispersive solvent, and
ultrasonic conditions) were studied and optimized in detail. In optimum
conditions, some analytical parameters of the method were as follows. Operating
range, limit of detection, preconcentration factor, recovery % and RSD % values
were 10-700 µg L-1, 3.2 µg L-1, 75, 94.7-104.7% and 2.7%, respectively.
Following comprehensive validation studies, the recommended method was
successfully applied to the extravasation and determination of tartrazine in
soft drinks and foodstuff.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | December 20, 2018 |
Acceptance Date | February 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 40 Issue: 2 |