Laccase enzyme (L) obtained from Tramates versicolor was
entrapped into polyvinyl alcohol–calcium alginate (PVA-CaAlj) beads.
Michaelis-Menten constant (Km) and maximum reaction rate (Vmax) values were
found to be 1.70x10-2 mM and 2.08x10-3 mM.min-1
for free enzyme respectively. Km and Vmax values were found as 2.87x10-2
mM and 5.30 x 10-3 mM.min-1 for entrapped enzymes
respectively. Optimum pH was determined as 5.0 and 6.0 and optimum temperature
determined as 40oC and 45oC for free laccase and
entrapped laccase respectively. After 30 days of storage at 4 oC
free laccase retained 60 % of its original activity. Also after 30 days of
storage at 4 oC, entrapped enzymes were retained 85 % its original
activity. Immobilized enzyme was used repeatedly 10 times, were retained 75% of
its original activities.
Tramates versicolor' dan elde edilen lakkaz enzimi (L), polivinil alkol-kalsiyum
aljinat (PVA-CaAlj) kürelerine hapsedildi. Michaelis-Menten sabiti (Km) ve
maksimum reaksiyon hızı (Vmax) değerleri sırasıyla serbest enzim için 1.70x10-2
mM ve 2.08x10-3 mM.dak-1 olarak bulundu.İmmobilize enzim
için Km ve Vmax değerleri de sırasıyla 2.87x10-2 mM ve 5.30 x 10-3
mM.dak-1 olarak bulundu. Optimum pH değerleri serbest enzim için 5.0
ve immobilize enzim için 6.0 olarak belirlendi. Optimum sıcaklık sırasıyla
serbest lakkaz ve immobilize lakkaz için 40oC ve 45oC
olarak belirlendi. 4 oC tutulan serbest lakkazın 30 günlük depolama
sonrasında orijinal aktivitesinin % 60'ı koruduğu bulunurken aynı koşullarda
tutulan immobilize enzimin ise orijinal aktivitesinin% 85'ini koruduğu bulundu.
İmmobilize enzimin 10 kez tekrar kullanım sonrasında orijinal aktivitesinin % 75'ini koruduğu
bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Natural Sciences |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | April 26, 2018 |
Acceptance Date | September 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 39 Issue: 3 |