BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of Consumer Preferences Fresh Milk and Dairy Products: The Case of Tokat – Turhal District

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 1, 160 - 175, 01.01.2013

Öz

In this study, families in the district of Tokat-Turhal situations and preferences, consumption of milk and dairy products were investigated. The data used in the study, 271 consumers were obtained with the June-July 2012 date as a result of the survey. It was determined that the average monthly per capita 3.65 liter packaged milk, 5.76 liter fresh milk, 4.17 kg yogurt, 0.77 kg cheese and 0.57 kg butter were consumed. 84.87% of families surveyed consumed fresh milk, 46.86% packaged milk; the whole cheese and yogurt; 82.29% the butter. According to the Logit model, family's food consumption, occupation, working mothers and mother's education variables affect the consumption of fresh milk

Kaynakça

  • Akbay, C., Yıldız Tiryaki, G. (2007), Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89-96.
  • Anar, Ş. (1998), Sütün Beslenmedeki Önemi. Gıda Dünyası, Haziran: 59-61.
  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. (2002), Van Merkez İlçe Kentsel Alanda Süt Tüketimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33-38.
  • Anonim (2012), Türkiye İstatistik Kurumu verileri (www.tuik.gov.tr).
  • Baş, T. (2008), Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi: 2. Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara, s. 255.
  • Çekal, N., Aktaş, N. (2002), Üniversitede Çalışan Kadın Personelin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Sıklıkları. Standard Dergisi, 481: 65-69.
  • Çelik, Y., Karlı, B., Bilgiç, A., Çelik, Ş. (2005), Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri ve Süt Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 5-12.
  • Çivi, H., Gürler, A.Z., Esengün, K., Karkacıer, O. (1993), Tokat İl Merkezinde Yaşayan Hanehalklarının Süt Tüketim Durumu Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1): 97-107.
  • Demircan, V., Örmeci, M.Ç., Kızılyar, G. (2011), Isparta İlinde Ailelerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2): 39-47.
  • Erdal, G., Tokgöz, K. (2011), Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13(20): 111-115.
  • Evrim, M., Can, C. (1997), Türkiye’de Süt Üretim Politikaları, Pazarlama ve Örgütlenme Sorunları. Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Yayını, s. 1-13.
  • Greene, W.H. (2000), Econometric Analysis. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Gül, M., Sagdıç, O., Orhan, H. (2002), Isparta İlinde Ailelerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimleri Üzerine Değerlendirmeler. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(29): 53-58.
  • Güneş, E., Albayrak, M., Gülçubuk, B. (2002), Türkiye’de Gıda Sanayii. Tek Gıda İş Sendikası Yayınları, Ankara, s. 384.
  • Hanta, B., Yurdakul, O. (1995), Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 169-184.
  • Hosmer, D.W., Lemeshow, S. (2001), Applied Logistic Regression. Newyork: John Wiley & Sons.
  • İnal, M.E., Topuz, D., Uçan, O. (2006), Doğrusal Olasılık ve Logit Modelleri İle Parametre Tahmini. Sosyo Ekonomi, 2006-2: 101-129.
  • Paksoy, M. (1997), Kahramanmaraş İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Maddeleri Tüketimi ve Gelir-Harcama Esneklikleri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Özcan, T., Erbil, F., Kurdal, E. (1998), Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi. İçme Sütü Sempozyumu Bildiri Kitabı, Tekirdağ, s. 31-41.
  • Özçelik, Ö., Çakıroğlu, P. (1999), Çalışanların Süt-Yoğurt-Peynir Tüketim Alışkanlıkları. Standard Dergisi, 448: 34-38.
  • Özel, G. (2008), Tüketicilerin Süt Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(3): 227-240.
  • Özer, H. (2004). Nitel Değişkenli Ekonometrik Modeller. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Özer, H., Lebe, F. (2008), Çok Sınıflı Logit Model İle Erzurum’da Market Tercihini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2): 241-254.
  • Şahin, K., Gül, A. (1997), Adana İli Kentsel Alanda Ailelerin Süt ve Süt Mamulleri Alım ve Tüketim Davranışları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(4): 59-68.
  • Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş. (2001), Van İli Kentsel Alanda Ailelerin Otlu Peynir ve Süt Ürünleri Alım ve Tüketim Davranışı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 67-73.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. (2005), İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi: 2(1): 23-35.
  • Tekinsen, K.K., Tekinsen, O.C. (2005), Aflatoxin M1 in White Pickle and Van Otlu (Herb) Cheeses Consumed in Southeastern in Turkey. Food Control, 16(7): 565–568.
  • Yalçınkaya, O. (1999), Van İli Erciş İlçesinde Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Yurdakul, O., Emeksiz, F., Koç, A., Hanta, B. (1997), Balcalı Süt Ürünlerinin İmajının Ölçülmesi (Tüketici Değerlendirmesi). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(3): 39-48.
  • Yüzbaşı, N., Erkuş A., Sengin, E. (1999), Keçiören Şefkat Mahallesinde Çeşitli Gelir Gruplarındaki Ailelerde Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi. Gıda Dergisi, 24(1): 59-67.

Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 1, 160 - 175, 01.01.2013

Öz

Bu araştırmada, Tokat-Turhal İlçesindeki ailelerin süt ve süt ürünleri tüketim durumları ve tercihleri incelenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler 271 tüketici ile Haziran-Temmuz 2012 tarihinde anket sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, kişi başına aylık 3.65 lt ambalajlı süt, 5.76 lt açık süt, 4.17 kg yoğurt, 0.77 kg peynir ve 0.57 kg tereyağı tüketildiği tespit edilmiştir. İncelenen ailelerin %84.87’sinin açık süt, %46.86’sı ambalajlı süt, tamamının peynir ve yoğurt, %82.29’unun ise tereyağı tükettiği belirlenmiştir. Logit model sonucuna göre, ailenin gıda harcaması, meslek, annenin çalışması ve annenin eğitimi değişkenlerinin açık süt tüketimini etkilediği belirlenmiştir

Kaynakça

  • Akbay, C., Yıldız Tiryaki, G. (2007), Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89-96.
  • Anar, Ş. (1998), Sütün Beslenmedeki Önemi. Gıda Dünyası, Haziran: 59-61.
  • Andiç, S., Şahin, K., Koç, Ş. (2002), Van Merkez İlçe Kentsel Alanda Süt Tüketimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33-38.
  • Anonim (2012), Türkiye İstatistik Kurumu verileri (www.tuik.gov.tr).
  • Baş, T. (2008), Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi: 2. Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara, s. 255.
  • Çekal, N., Aktaş, N. (2002), Üniversitede Çalışan Kadın Personelin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Sıklıkları. Standard Dergisi, 481: 65-69.
  • Çelik, Y., Karlı, B., Bilgiç, A., Çelik, Ş. (2005), Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri ve Süt Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1): 5-12.
  • Çivi, H., Gürler, A.Z., Esengün, K., Karkacıer, O. (1993), Tokat İl Merkezinde Yaşayan Hanehalklarının Süt Tüketim Durumu Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1): 97-107.
  • Demircan, V., Örmeci, M.Ç., Kızılyar, G. (2011), Isparta İlinde Ailelerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2): 39-47.
  • Erdal, G., Tokgöz, K. (2011), Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13(20): 111-115.
  • Evrim, M., Can, C. (1997), Türkiye’de Süt Üretim Politikaları, Pazarlama ve Örgütlenme Sorunları. Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Yayını, s. 1-13.
  • Greene, W.H. (2000), Econometric Analysis. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Gül, M., Sagdıç, O., Orhan, H. (2002), Isparta İlinde Ailelerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimleri Üzerine Değerlendirmeler. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(29): 53-58.
  • Güneş, E., Albayrak, M., Gülçubuk, B. (2002), Türkiye’de Gıda Sanayii. Tek Gıda İş Sendikası Yayınları, Ankara, s. 384.
  • Hanta, B., Yurdakul, O. (1995), Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 169-184.
  • Hosmer, D.W., Lemeshow, S. (2001), Applied Logistic Regression. Newyork: John Wiley & Sons.
  • İnal, M.E., Topuz, D., Uçan, O. (2006), Doğrusal Olasılık ve Logit Modelleri İle Parametre Tahmini. Sosyo Ekonomi, 2006-2: 101-129.
  • Paksoy, M. (1997), Kahramanmaraş İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Maddeleri Tüketimi ve Gelir-Harcama Esneklikleri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Özcan, T., Erbil, F., Kurdal, E. (1998), Sütün İnsan Beslenmesindeki Önemi. İçme Sütü Sempozyumu Bildiri Kitabı, Tekirdağ, s. 31-41.
  • Özçelik, Ö., Çakıroğlu, P. (1999), Çalışanların Süt-Yoğurt-Peynir Tüketim Alışkanlıkları. Standard Dergisi, 448: 34-38.
  • Özel, G. (2008), Tüketicilerin Süt Tercihinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(3): 227-240.
  • Özer, H. (2004). Nitel Değişkenli Ekonometrik Modeller. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Özer, H., Lebe, F. (2008), Çok Sınıflı Logit Model İle Erzurum’da Market Tercihini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2): 241-254.
  • Şahin, K., Gül, A. (1997), Adana İli Kentsel Alanda Ailelerin Süt ve Süt Mamulleri Alım ve Tüketim Davranışları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(4): 59-68.
  • Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş. (2001), Van İli Kentsel Alanda Ailelerin Otlu Peynir ve Süt Ürünleri Alım ve Tüketim Davranışı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 67-73.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. (2005), İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi: 2(1): 23-35.
  • Tekinsen, K.K., Tekinsen, O.C. (2005), Aflatoxin M1 in White Pickle and Van Otlu (Herb) Cheeses Consumed in Southeastern in Turkey. Food Control, 16(7): 565–568.
  • Yalçınkaya, O. (1999), Van İli Erciş İlçesinde Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Yurdakul, O., Emeksiz, F., Koç, A., Hanta, B. (1997), Balcalı Süt Ürünlerinin İmajının Ölçülmesi (Tüketici Değerlendirmesi). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(3): 39-48.
  • Yüzbaşı, N., Erkuş A., Sengin, E. (1999), Keçiören Şefkat Mahallesinde Çeşitli Gelir Gruplarındaki Ailelerde Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi. Gıda Dergisi, 24(1): 59-67.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Bilge Gözener

Murat Sayılı

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gözener, B., & Sayılı, M. (2013). Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 8(1), 160-175.
AMA Gözener B, Sayılı M. Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. SBAD. Ocak 2013;8(1):160-175.
Chicago Gözener, Bilge, ve Murat Sayılı. “Tüketicilerin Açık Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 8, sy. 1 (Ocak 2013): 160-75.
EndNote Gözener B, Sayılı M (01 Ocak 2013) Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 8 1 160–175.
IEEE B. Gözener ve M. Sayılı, “Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği”, SBAD, c. 8, sy. 1, ss. 160–175, 2013.
ISNAD Gözener, Bilge - Sayılı, Murat. “Tüketicilerin Açık Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 8/1 (Ocak 2013), 160-175.
JAMA Gözener B, Sayılı M. Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. SBAD. 2013;8:160–175.
MLA Gözener, Bilge ve Murat Sayılı. “Tüketicilerin Açık Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy. 1, 2013, ss. 160-75.
Vancouver Gözener B, Sayılı M. Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. SBAD. 2013;8(1):160-75.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.