This paper reports the findings of a study describing the production of chitosan-based edible films
incorporated with different amount of Pimpinella
anisum seed oil. The chitosan-aniseed oil (CAO) composite films (CS,
CAO-0.5, CAO-1, and CAO-2) were
characterized with FT-IR and DSC and their mechanical, optical transmittance,
hydrophobicity and anti-oxidative
properties were also investigated. With the increasing concentration of aniseed
oil in the films, a continuous decrease was observed in tensile strength and
Young’s modulus. Optical transmittance of chitosan-aniseed oil composite films
in the UV-Visible region was lower than that of chitosan control film
(without aniseed oil). Incorporation of aniseed oil into chitosan films
enhanced antioxidant activity of films. The results suggested that
chitosan-aniseed oil composite films can be used as a food packaging material.
Bu çalışma ile farklı miktarlarda Pimpinella
anisum tohumu yağı katkılı kitosan temelli yenilebilir filmlerin üretimi
yapılmıştır. Kitosan-anason tohumu yağı (CAO) katkılı kompozit filmler (CS, CAO-0.5, CAO-1 ve
CAO-2) FT-IR ve DSC ile karakterize
edilmiştir ve mekanik, optik geçirgenlik, hidrofobiklik ve anti-oksidan
özellikleri araştırılmıştır. Filmlerin anason tohumu yağı miktarı arttıkça,
gerilme mukavemeti ve Young modülünde düşüş gözlenmiştir. UV-Görünür bölgede
kitosan-anason tohumu yağ kompozit filmlerin optik geçirgenliği, kitosan
kontrol filme göre daha düşük olduğu görülmüştür. Anason tohumu yağının,
kitosan filmlere katılması, filmlerin antioksidan aktivitesini arttırmıştır.
Sonuçlar göz önüne alındığında, kitosan-anason tohumu yağı katkılı kompozit
filmlerin, gıda ambalaj malzemesi olarak kullanılabilir bir malzeme olduğunu
göstermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Natural Sciences |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |