Bu çalışmada çörekotu yağı eklenerek kitosan
bazlı yenilebilir filmler hazırlanmıştır. Elde edilen filmler, yüzey
morfolojisi ve mekanik mukavemeti açısından karakterize edilmiştir. Filmlerin
yüzey ve kesit özellikleri taramalı elektron mikroskobu ile analiz edilmiştir.
Uçucu yağ eklenmiş filmlerin yüzeyi pürüzsüz ve kesiti plakalı yapıdadır.
Filmlerin ortalama kalınlığı 4-8 mm arasındadır. Uçucu yağ eklemek film opaklığını arttırmıştır. Filmlerin
mekanik özellikler tekstür analiziyle belirlenmiştir. Uçucu yağ ilavesi kitosan
filmlerin mekanik özelliklerini geliştirmiştir. Elde edilen filmlerin
fonksiyonel özelliklerinin ortaya konulması için çörekotu yağının antioksidan
ve antimikrobiyal aktivitesi belirlenmiştir. Çörekotu yağının trolox eşdeğer
antioksidan kapasitesi 0.552 μM trolox/g olarak bulunmuştur. Çörekotu yağı Escherichia coli,
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ve
Staphylococcus epidermidis üzerine antimikrobiyal aktivite göstermiştir. % 1'lik çörekotu yağı ile
zenginleştirilmiş filmler hem antioksidan aktivite hem de test
mikroorganizmaları üzerine antimikrobiyal aktivite ortaya koymuştur. Bu
sonuçlar göre, uçucu yağ ile zenginleştirilmiş fonksiyonel yenilebilir
filmlerin gıdayı mikrobiyal bozulmalardan ve oksidasyondan koruyabileceği
düşünülebilir.
In this study, chitosan based edible films were
prepared by incorporation of black cumin oil. The resultant films were
characterized in terms of their surface morphology and mechanical strength. The
surface and cross-sectional properties of the films were analyzed by scanning
electron microscopy. Essential oil incorporated films had the smooth surface
and plate structure at the cross-section. The average thickness of the films
was 4-8 mm. Adding essential oil increased film opacity.
The mechanical properties of films were determined by texture analyzer.
Addition of essential oil improved the mechanical property of chitosan film.
Antioxidant and antimicrobial activity of black cumin oil were determined to
put forward the functional property of resultant films. The trolox equivalent
antioxidant capacity of black cumin oil was found as 0.552 μM trolox/g. Black
cumin oil showed antimicrobial activity against Escherichia coli,
Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and
Staphylococcus epidermidis. Chitosan based films enriched with 1% black cumin oil revealed both
the antioxidant activity and the antimicrobial activity on test microorganisms.
Regarding to these results, it has been considered as a functional edible film
enriched with essential oil that can protect the food from microbiological
deterioration and oxidation.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Engineering Sciences |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | July 13, 2018 |
Acceptance Date | September 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |