Olive and olive oil are important agricultural
products produced especially in Mediterranean countries. Olive tree is grown in
Aegean, Marmara, Mediterranean and Southeastern Anatolia regions in Turkey.
Some production wastes are caused by the activities of olive industry which has
a rich application area. It is estimated that in the course of growing, each
olive tree annually generates about 25 kg of by product (sweeps, branches,
leaves etc.). The type and amount of Pomace products vary according to production
technologies and work productivity. In the process starting from the picking up
of olives from the tree to the production of its oil, the basic emergent by
products are olive leaves, branches, pomace and wastewaters of olive oil. The
waste which includes materials such as seed, crust, pulp in the course of
industrial activities is also called pomace. The humidity and olive content of
the pomace obtained varies according to the procedure applied in the extraction
of oil. In the experiments, dry-prepared pomace was used.
In this study colour removal was examined from
synthetic color wastewater containing Everzol Yellow 3RS prepared in laboratory
process by using pomace as an adsorbent. In order to prove the effectiveness of
the adsorbent, optimum equilibrium conditions was determined dependently on
contact time, dosage, speed, temperature and pH. As a result of adsorption
processes, 150 min. contact time, 250 rpm mixing speed, pH 7,5, 25 0C
temperature and 0,6 g/250 mL adsorbent/dye ratio (over 80% removal
efficiency) were determined.
Adsorption Pomace Everzol Yellow 3RS Color removal Olive Waste
Zeytin ve zeytinyağı özellikle Akdeniz ülkelerinde
üretilen önemli tarım ürünleridir. Türkiye’de Ege, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu
Anadolu Bölgeleri’nde zeytin ağacı yetiştirilmektedir. Bu kadar geniş bir
uygulama sahasına sahip olan zeytin endüstrisinin faaliyetleri sırasında oluşan
bazı üretim atıkları bulunmaktadır. Zeytin ağacı yetiştirme sırasında her
ağacın yıllık yaklaşık 25 kg’a kadar yan ürün
(çerçöp, dal, yaprak vb.) oluşturduğu tahmin edilmektedir. Zeytin atığı
ürünlerinin tip ve miktarı üretim teknolojileri ve çalışma verimliliğine göre
değişim göstermektedir. Zeytinin ağaçtan toplanıp zeytinyağı elde edilene kadar
geçen süreçte elde edilen zeytin yaprakları, dalları, pirina ve karasu temel
yan ürünlerdir. Endüstriyel faaliyet
sırasında ise çekirdek, kabuk ve posa gibi materyalleri içeren atığa da pirina
denilmektedir. Yağ ekstrakte edilirken
uygulanan prosedüre göre elde edilen pirinanın da nem ve yağ içeriği
değişmektedir. Deneylerde ise kuru halde hazırlanmış pirina kullanılmıştır.
Bu çalışmada laboratuvar ortamında hazırlanan Everzol
Yellow 3RS içeren sentetik atıksudan adsorban madde olarak zeytin atığı (pirina)
kullanılarak renk giderimi araştırılmıştır. Adsorbanın etkinliğini
kanıtlayabilmek üzere süreye, doza, hıza, sıcaklığa ve pH’ya bağlı olarak
optimum denge şartları belirlenmiştir. Adsorpsiyon işlemleri neticesinde 150
dakika temas süresi, 250 rpm karıştırma hızı, pH 7,5 ve 25 0C
sıcaklık değerlerinde adsorban/boya oranı olarak 0,6 g/250 mL (%80’nin üzerinde
giderim) elde edilmiştir.
Adsorpsiyon Pirina Everzol Yellow 3RS Renk Giderimi Zeytin Atığı
Bölüm | Engineering Sciences |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 24 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |