Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları

Yıl 2020, Cilt: 51 Sayı: 1, 1 - 7, 25.01.2020
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.562115

Öz

Bu
çalışmada Türkiye’de portakalın üretici–tüketici fiyatları ve pazarlama yapısı
incelenmiştir. 2003-2017 yılları arasında üretim–tüketim, dış ticaret, fiyat
dalgalanmaları ve pazarlaması üzerinde durulmuştur. Türkiye’de meyve veren ağaç
sayısı ve üretim miktarındaki artış ile birlikte verimde de artış olduğu tespit
edilmiştir. Portakal cari ve reel fiyatlara göre pazarlama marjları
hesaplanmış, cari fiyatlara göre üretici ve tüketici zincirleme indeksleri
hesaplanarak yıllık enflasyon oranları ile karşılaştırılmıştır. Portakal ile
ilgili arz ve talep modelleri tahmin edilmiş ve istatistiki olarak
yorumlanmıştır. Sonuçta portakal üretim miktarı üzerine gübre reel fiyatı ve
trendin (zamanın), portakal tüketim miktarı üzerine ise nüfusun etkili olduğu
belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akgün, C., 2006. Turunçgil Sektör Profili Raporu. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Uygulama Servisi. https://docplayer.biz.tr/20684676-Turuncgiller-sektor-profili.html
  • Altundağ, S., Güneş, T., 1992. Türkiye'de Patates ve Soğanın Üretim Miktarı ile Fiyat İlişkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı. 52-65.
  • Aşkan, E., Dağdemir, V., 2018. Türkiye Sarımsak Piyasasının Ekonomik Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Sciences, 28(1).
  • Çam, E., 2017. Yaş Sebze ve Meyve Sektörünün Güncel Durum Değerlendirmesi. İzmir Ticaret Odası Mayıs-Haziran Sektörel ARGE Bülteni.
  • Dağdemir, V., Birinci, A. 1999. Türkiye’de Patates Pazarlaması ve Fiyat Dalgalanmalarının Üretim Üzerine Etkisi. II. Ulusal Patates Kongresi, 28 - 30 Haziran, Erzurum.
  • Dağdemir, V., 1998. Türkiye Soğan Piyasasının Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Cilt:12, Sayı:1/2, Sayfa 99-114.
  • Demir, Ü., 2015. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), TR63 Bölgesi Yaş Sebze Meyve Sektör Raporu.
  • FAO, 2019. Food and Agriculture Organization (Gıda ve Tarım Örgütü). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim Tarihi: 19 Şubat 2019).
  • MGM, 2019. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https://www.mgm.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 10 Şubat 2019).
  • Niyaz, Ö. C., Demirbaş, N., 2011. Türkiye Yaş Meyve Üretim ve İhracatının Son On Yıllık Döneminin Değerlendirilmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 17(1 Ve 2), 37-45.
  • TEPGE, 2019. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitü Müdürlüğü, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge (Erişim Tarihi: 5 Şubat 2019).
  • Topcu, Y., 2003. Gıda Ürünlerinde Pazarlama marjı ve Cebirsel Analiz. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg., 34 (2): 199-207.
  • Topcu, Y., 2004. A study on the meat cost and marketing margins of cattle fattening farms in Erzurum province. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 28(6): 1007-1015.
  • TÜİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, Ankara. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1046 (Erişim Tarihi: 6 Şubat 2019).

Marketing Margins and Economic Analysis of the Orange Market in Turkey

Yıl 2020, Cilt: 51 Sayı: 1, 1 - 7, 25.01.2020
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.562115

Öz

In this study, the
orange producer and consumer prices and marketing structure in Turkey were
examined. Between 2003 and 2017, production, consumption, foreign trade, price
fluctuations and marketing were emphasized. The yield with the increase in the
number of bearer and the production rate was determined to be an increase in
Turkey. According to the current and real prices, the orange margins are
calculated and the producer and consumer chain indexes are calculated according
to the current prices and compared with the annual inflation rates.
Supply and demand models related to orange were
estimated and interpreted statistically.
As a result, it was determined
that the real price of the fertilizer on the orange production quantity and the
trend (time) on the orange production amount and the population on the orange
consumption amount were effective.

Kaynakça

  • Akgün, C., 2006. Turunçgil Sektör Profili Raporu. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Uygulama Servisi. https://docplayer.biz.tr/20684676-Turuncgiller-sektor-profili.html
  • Altundağ, S., Güneş, T., 1992. Türkiye'de Patates ve Soğanın Üretim Miktarı ile Fiyat İlişkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı. 52-65.
  • Aşkan, E., Dağdemir, V., 2018. Türkiye Sarımsak Piyasasının Ekonomik Analizi. Alinteri Journal of Agriculture Sciences, 28(1).
  • Çam, E., 2017. Yaş Sebze ve Meyve Sektörünün Güncel Durum Değerlendirmesi. İzmir Ticaret Odası Mayıs-Haziran Sektörel ARGE Bülteni.
  • Dağdemir, V., Birinci, A. 1999. Türkiye’de Patates Pazarlaması ve Fiyat Dalgalanmalarının Üretim Üzerine Etkisi. II. Ulusal Patates Kongresi, 28 - 30 Haziran, Erzurum.
  • Dağdemir, V., 1998. Türkiye Soğan Piyasasının Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Cilt:12, Sayı:1/2, Sayfa 99-114.
  • Demir, Ü., 2015. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), TR63 Bölgesi Yaş Sebze Meyve Sektör Raporu.
  • FAO, 2019. Food and Agriculture Organization (Gıda ve Tarım Örgütü). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Erişim Tarihi: 19 Şubat 2019).
  • MGM, 2019. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https://www.mgm.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 10 Şubat 2019).
  • Niyaz, Ö. C., Demirbaş, N., 2011. Türkiye Yaş Meyve Üretim ve İhracatının Son On Yıllık Döneminin Değerlendirilmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 17(1 Ve 2), 37-45.
  • TEPGE, 2019. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitü Müdürlüğü, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge (Erişim Tarihi: 5 Şubat 2019).
  • Topcu, Y., 2003. Gıda Ürünlerinde Pazarlama marjı ve Cebirsel Analiz. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg., 34 (2): 199-207.
  • Topcu, Y., 2004. A study on the meat cost and marketing margins of cattle fattening farms in Erzurum province. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 28(6): 1007-1015.
  • TÜİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, Ankara. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1046 (Erişim Tarihi: 6 Şubat 2019).
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Nur Ertek Bu kişi benim 0000-0002-3475-5888

Okan Demir 0000-0002-3581-5061

Atilla Keskin 0000-0001-5317-6032

Yayımlanma Tarihi 25 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 51 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ertek, N., Demir, O., & Keskin, A. (2020). Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(1), 1-7. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.562115
AMA Ertek N, Demir O, Keskin A. Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2020;51(1):1-7. doi:10.17097/ataunizfd.562115
Chicago Ertek, Nur, Okan Demir, ve Atilla Keskin. “Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi Ve Pazarlama Marjları”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51, sy. 1 (Ocak 2020): 1-7. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.562115.
EndNote Ertek N, Demir O, Keskin A (01 Ocak 2020) Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51 1 1–7.
IEEE N. Ertek, O. Demir, ve A. Keskin, “Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 51, sy. 1, ss. 1–7, 2020, doi: 10.17097/ataunizfd.562115.
ISNAD Ertek, Nur vd. “Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi Ve Pazarlama Marjları”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 51/1 (Ocak 2020), 1-7. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.562115.
JAMA Ertek N, Demir O, Keskin A. Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020;51:1–7.
MLA Ertek, Nur vd. “Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi Ve Pazarlama Marjları”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 51, sy. 1, 2020, ss. 1-7, doi:10.17097/ataunizfd.562115.
Vancouver Ertek N, Demir O, Keskin A. Türkiye’de Portakal Piyasasının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Marjları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020;51(1):1-7.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/