Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2018, Cilt: 28 Sayı: 3, 348 - 352, 11.07.2018
https://doi.org/10.17567/ataunidfd.473265

Öz





Amaç: Bu çalışma, Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea tıbbi bitkilerinin uçucu yağlarının Candida albicans
(C. albicans) ATCC 10231, Streptococcus mitis (S. mitis)
ATCC 49456, Streptococcus mutans (S. mutans) ATCC 13419, Streptococcus
oralis
(S. oralis) ATCC 35037, Streptococcus sanguinis  (S. sanguinis) ATCC 10556
suşlarına karşı antifungal ve antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır.



Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada
bitkilerden elde edilen uçucu yağlar 0,5 gr/5 ml DMSO çözücüsünde çözülmüş 0,22
μL’ lik membran fitreden geçirildikten sonra steril saklama kaplarına alınarak
stok çözelti hazırlanıp +4 Co’de saklan- mıştır.
Tüm denemelerde 18 saatlik aktif kültürlerden yararlanılmış ve her
mikro organizma için ayrı ayrı disk difuzyon metodu kullanılarak işlem
yapılmıştır. Uçucu yağlar 5, 10, 20, 40, 60
μL olacak şekilde boş disklere emdirilmiş
antifungal ve antibakteriyel aktivite testi için Müeller-Hinton Agar (bakteri
için) ve Sabouraud Dextrose Agar (funguslar için) besi yerleri kullanılmıştır.
T
üm denemeler üç tekrarlı olarak
gerçekleştirilmiş, inkubasyon sonrası,
oluşan
inhibisyon zonları mm cinsinden tespit edilmiştir. Verilerin karşılaştırıl- ması
amacıyla iki yönlü varyans analizi kullanılmış, ortalama ve standart sapmalar
hesaplanmıştır.



Bulgular: Varyans analiz sonuçlarına göre;
bitki uçucu yağlarının türü, uygulanan oranlar ve aralarındaki etkileşimler
istatistiksel olarak anlamlı (p<0.001) bulunmuştur. Mikroorganizma
gruplarında 5 μL'lik dilüsyonda inkübasyon zonu oluşmaz iken en fazla
antifungal/antibakteriyel aktivite 60 μL'de oluşmuş ve S. oralis suşunda, Cinnamomum
zeylanicum
uçucu yağı 18 mm. inhibisyon zonu, S. mitis suşunda ise Acmella oleracea uçucu yağı 10 mm. inhibisyon zonu göstermiştir.



Sonuça: En yüksek antifungal/antibakteriyel
etki bütün mikroorganizmalarda 60 μL’de tespit edilmiş olup, Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea bitkilerinin uçucu yağlarının
incelenen mikroorganizmalar üzerinde antifungal/antibakteriyel etkinliğinin
olduğu sonucuna varılmıştır.

















 *Ordu Üniversitesi, Teknik
Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü


**Atatürk
Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi AD


***Ordu
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü


 *3. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (MESMAP 2017)
Sempozyomunda Poster Olarak Sunulmuştur.


13-16 Nisan, 2017, Girne, Kıbrıs.


.


 


 




 




Anahtar
Kelimeler:
Tıbbi bitkiler, antifungal etki, antibakteriyel
etki, ağız ve diş sağlığı




DETERMINATION
of ANTIFUNGAL and ANTIBACTERIAL ACTIVITY of
Cinnamomum zeylanicum and Acmella oleracea ESSENTIAL OILS



ABSTRACT



Aim: The aim
of this study was to evaluate the antifungal and antibacterial activity of
essential oils of Cinnamomum zeylanicum and Acmella oleracea
against Candida albicans (C. albicans) ATCC 10231, Streptococcus
mitis
(S. mitis) ATCC 49456, Streptococcus mutans (S.
mutans
) ATCC 13419, Streptococcus oralis (S. oralis) ATCC
35037, Streptococcus sanguinis (S. sanguinis) ATCC 10556.

Materials
and Methods:
In this study, essential oils of plants was
unfixed in 0.5 gr/5 ml DMSO, passed in 0,22 μL membran filtre and stored in the
sterile container under +4 Co as stock solution.
In all trials, 18 hour active cultures were used and each
microorganism was treated using disk diffusion method. To test the
antimicrobial activity, essential oils were impregnated to the empty disks as
5, 10, 20, 40, 60
μL and Mueller-Hilton Agar (for bacteria) and Sabouraud
Dextrose Agar (for fungi) media was used. All trials were repeated 3 times and
incubation zones were detected in mm after incubation. Two-way ANOVA was used
for comparison of data, mean and standard deviations were calculated.



Results: According to the variance analyses results; essential oil of
plants, applied ratios and interactions between them were found to be
statistically significant (p<0.001).
No incubation zone was occured in
microorganism groups for 5 μL, the most antibacterial/antifungal activity was
occured in 60 μL and S. oralis demonstrated 18 mm. in
essential oil of Cinnamomum zeylanicum,
S. mitis
demonstrated 10 mm in essential oil of acmella oleracea.



Conclusions: The highest
antimicrobial activity was detected in 60 μL for all microorganisms, it was
concluded that Cinnamomum zeylanicum and Acmella oleracea
had an antifungal and antibacterial affect on tested microorganisms.



Keywords: Medical Plants, antifungal activity, antibacterial activity, oral and dental health




Kaynakça

  • 1. Ercan E, Gülal E. Diş hekimliğinde kullanılan bazı bitkilerin antibakteriyal ve antifungal etkileri. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2015;12: 92-7.
  • 2. Çolak H, Çoruh T, Dülgergil ÇT, Hamidi MM. Early childhood caries update: A review of causes, diagnoses, and treatments. J Nat Sci Biol Med 2013;4: 29-38.
  • 3. Ulusoy AT. Pedodontide Güncel Koruyucu Yaklaşımlar. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2010;3:28-37.
  • 4. Apatzidou DA. Modern approaches to non-surgical biofilm management. Front Oral Biol 2012;15:99-116.
  • 5. Ergun F, Deliorman D, Şener B, Özçelik B, Abbasoğlu U. Viscum album L. Ekstrelerinde antifungal aktivite araştırılması. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, AÜ Eczacılık Fakültesi, 22-24 Mayıs 1996, Ankara.
  • 6. Özkal N, Ertürk Kİ. Berberis crataegina Bitkisinden Elde Edilen Berberin Alkaloidi ve Ekstrelerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, A. Ü. Eczacılık Fakültesi, 22-24 Mayıs 1996, Ankara.
  • 7. Ertürk Ö, Demirbağ Z. Scorzonare mollis Bieb (Compositae) Bitkisinin Antimikrobiyal Aktivitesi. Çev-Kor. 2003;12:27-31.
  • 8. Dığrak M, İlçim A, Alma MH. Antimicrobial activities of several parts of Pinus brutia, Juniperus oxycedrus, Abies cilicia, Cedrus libani and Pinus nigra. Phytotherapy Research, 1999;13: 584-587.
  • 9. Tanker M, Tanker N. Farmakognozi. Eczacılık Fakültesi Yayınları, 1991, No:66.
  • 10. Tepe B, Dönmez E, Ünlü M, Candan F, Daferera D, Vardar-Ünlü G, Polissiou M, Sökmen A. Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of Salvia cryptantha (montbret et aucher ex benth.) and Salvia multicaulis (vahl). Food Chem 2004;84: 519-25.
  • 11. Delamare APL, Moschen-Pistorello IT, Artico L, Atti- Serafini L, Echeverrigaray S. Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chem 2007;100: 603-8.
  • 12. Borchardt JR, Wyse DL, Sheaffer CC, Kauppi KL, Fulcher RG, Ehlke NJ, Biesboer DD, Bey RF. Antimicrobial activity of native and naturalized plants of Minnesota and Wisconsin. JMPR 2008;2:98-110.
  • 13. Özkan O, Aydın H, Bağcıgil AF. Salvia verticillata ve Phlomis pungens’in in vitro Antibakteriyel Etkinliğinin Değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2009;15:587-90.
  • 14. Sarkhail P, Abdollahi M, Shafiee A. Antinociceptive effect of Phlomis olivieri Benth., Phlomis anisodonta Boiss. and Phlomis persica Boiss. Total extracts. Pharm Res 2003;48:263-6.
  • 15. Kılıç A. Uçucu yağ elde etme yöntemleri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi 2008;10: 37-45.
  • 16. Ulusal Mikrobiyoloji Standartları (UMS). T.C. Sağlık Bakanlığı, 2014: 2-41.
  • 17. Alpınar K. Halk Arasında Kullanılan Tıbbi Bitkilerin Derlenmesi. Bitkilerle Tedavi Sempozyumu, 19-29 Mayıs 2010, Zeytinburnu. 18. Ali-Shtayeh MS, Yaghmour RM, Faidi YR, Salem K, Al-Nuri MA. Antimicrobial activity of 20 plants used in folkloric medicine in the Palestinian area. J Ethnopharmacol 1998;60:265-71.
  • 19. Kadriye P, Gülçin B. Erken Dönem Süt Dişi Çürüklerinin Önlenmesinde Risk Değerlendirme- sinin Önemi. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2013;23:106-15.
  • 20. Li X, Hoogenkamp MA, Ling J, Crielaard W, Deng DM. Diversity of Streptococcus mutans strains in bacterial interspecies interactions. J Basic Microbiol 2014;54:97-103.
  • 21. Newburn E. Cariology. Quintessence Publishing Co. Inc. USA. 1989:63-89.
  • 22. Van Houte J. Role of micro-organisms in caries etiology. J Dent Res 1994;73:672-81
  • 23. Mannaa A, Carlen A, Campus G, Lingstrom P. Supragingival plaque microbial analysis in reflection to caries experience. BMC Oral Health 2013; 13:15.
  • 24. Baratta MT, Dorman HJD, Deans SG, Figueiredo AC, Barroso JG and Ruberto G. Antimicrobial and antioxidant properties of some commercial essential oils. Flavour and Fragrance 1998;13:235-44.
  • 25. Montes BR and Carvajal M. Control of Aspergillus flavus in maize with plant essential oils and their components. Journal of Food Protection 1998;61: 616-9.
  • 26. Delespaul Q, Billerbeck VGD, Roques CG, Michel G, Vinuales CM and Bessiere JM. The antifungal activity of essential oils as determined by different screening methods. Journal of Essential Oil Research 2000;12: 256-266.
  • 27. Jayaprakasha GK, Negi PS, Jena BS, Jagan Mohan Rao L. Antioxidant and antimutagenic activities of Cinnamomum zeylanicum fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis 2007;20:330-6.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Meryem Yeşil Bu kişi benim 0000-0002-9246-2362

Zeynep Yeşil Duymuş 0000-0002-9767-0080

M. Muharrem Özcan Bu kişi benim 0000-0002-3166-2678

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yeşil, M., Yeşil Duymuş, Z., & Özcan, M. M. (2018). Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 28(3), 348-352. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.473265
AMA Yeşil M, Yeşil Duymuş Z, Özcan MM. Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. Temmuz 2018;28(3):348-352. doi:10.17567/ataunidfd.473265
Chicago Yeşil, Meryem, Zeynep Yeşil Duymuş, ve M. Muharrem Özcan. “Cinnamomum Zeylanicum Ve Acmella Oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 28, sy. 3 (Temmuz 2018): 348-52. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.473265.
EndNote Yeşil M, Yeşil Duymuş Z, Özcan MM (01 Temmuz 2018) Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 28 3 348–352.
IEEE M. Yeşil, Z. Yeşil Duymuş, ve M. M. Özcan, “Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ”, Ata Diş Hek Fak Derg, c. 28, sy. 3, ss. 348–352, 2018, doi: 10.17567/ataunidfd.473265.
ISNAD Yeşil, Meryem vd. “Cinnamomum Zeylanicum Ve Acmella Oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 28/3 (Temmuz 2018), 348-352. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.473265.
JAMA Yeşil M, Yeşil Duymuş Z, Özcan MM. Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2018;28:348–352.
MLA Yeşil, Meryem vd. “Cinnamomum Zeylanicum Ve Acmella Oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 3, 2018, ss. 348-52, doi:10.17567/ataunidfd.473265.
Vancouver Yeşil M, Yeşil Duymuş Z, Özcan MM. Cinnamomum zeylanicum ve Acmella oleracea UÇUCU YAĞLARININ ANTİFUNGAL VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2018;28(3):348-52.

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.