Ameliyat döneminde hipotermi, ameliyat öncesi dönemden (anestezi öncesi bir saat), ameliyat sonrası döneme (anestezi sonrası ilk 24 saat) kadar geçen süre içinde vücut sıcaklığının 36°C’nin altına düşmesi olarak tanımlanmaktadır. Ameliyat olması gereken veya ameliyat olan tüm hastalar, yaygın olarak ameliyat boyunca hipotermiye girme riski altındadır. Cerrahi geçiren hastalarda sadece ameliyat sonrası dönemde hipotermi, %26 ila %90 arasında görüldüğü bildirilmektedir. Görülme oranı oldukça yüksek olan hipotermi, istenmeyen bir durumdur. Çünkü, istenmeyen hipotermi, hastanın ısı konforsuzluğundan morbidite ve mortalite artışına kadar varan ciddi olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle erken dönemde, titreme, titreme ile birlikte oksijen tüketiminde artma, termal konforda bozulma, uzun süreli anestezik ilacın etkisinde kalma, dolayısıyla ayılma ünitesinde kalış süresinde uzama, koagülopati, kan tranfüzyonu ihtiyacında artma, insülin ve kortizol seviyesinde yükselme, ameliyat sonrası bulantı-kusma insidansında artış bu olumsuz sonuçlar arasında yer almaktadır. İstenmeyen hipotermi ve bu komplikasyonlar ile ilişkisi hakkında pek çok çalışma yapılmasına rağmen, bulantı kusma ile ilişkisi hakkında çok az çalışmaya rastlanmıştır. Bu sistematik incelemede, istenmeyen hipotermi gelişen hastalarda hipoterminin ameliyat sonrası görülen bulantı-kusma üzerine etkisi ile ilgili yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi ve çalışmalardan elde edilen verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda istenmeyen hipotermiyi önlemeye yönelik pek çok uygulamanın olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda, yapılan uygulamalar sonrası bulantı kusmanın değerlendirildiği çalışmalar derlenmiştir. Ulaşılan kaynaklarda istenmeyen hipotermiyi önlemeye yönelik yapılan uygulamaların, bulantı kusmanın azaltılması üzerine olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir.
Şimdiden emeğinizi teşekkür ederim.
Hypothermia during surgery is defined as a decrease in body temperature below 36°C during the period from the preoperative period (1 hour before anesthesia) to the postoperative period (the first 24 hours after anesthesia). All patients who require surgery are or having surgery at risk of hypothermia throughout surgery commonly. Only in the postoperative period hypothermia is reported to occur in 26% to 90% of patients undergoing surgery. Hypothermia, whose incidence is quite high, is an undesirable case. Because inadverdent hypothermia causes serious negative consequences, ranging from the patient’s lack of heat comfort to an increase in morbidity and mortality. Especially in the early period, tremors, tremor with the increase in oxygen consumption, thermal comfort impairment of long-term remain under the influence of anesthetic drugs, hence waking elongation per unit time, coagulopathy, increase of blood transfusion need increase of insulin and cortisol levels, post-operative nausea and vomiting are among the negative results that increase in symptoms. Although many studies have been conducted on the association of inadverdent hypothermia with these complications, few studies have been found on the association of nausea with vomiting. In this systematic review, it was aimed to review the effects of post-operative nausea on vomiting in patients who develop inadverdent hypothermia and to evaluate the data obtained from the studies. As a result of the literature review, there are many applications to prevent inadverdent hypothermia. In our study, studies in which nausea and vomiting were evaluated after certain procedures were compiled. It has been reported that these procedures to prevent inadverdent hypothermia have positive effects on nausea and vomiting.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2021 |
Submission Date | December 17, 2020 |
Acceptance Date | August 19, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 3 |
MEU Journal of Health Sciences Assoc was began to the publishing process in 2008 under the supervision of Assoc. Prof. Gönül Aslan, Editor-in-Chief, and affiliated to Mersin University Institute of Health Sciences. In March 2015, Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz undertook the Editor-in Chief position and since then he has been in charge.
Publishing in three issues per year (April - August - December), it is a multisectoral refereed scientific journal. In addition to research articles, scientific articles such as reviews, case reports and letters to the editor are published in the journal. Our journal, which has been published via e-mail since its inception, has been published both online and in print. Following the Participation Agreement signed with TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park in April 2015, it has started to accept and evaluate online publications.
Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by Turkey Citation Index since November 16, 2011.
Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by ULAKBIM Medical Database from the first issue of 2016.
Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by DOAJ since October 02, 2019.
Article Publishing Charge Policy: Our journal has adopted an open access policy and there is no fee for article application, evaluation, and publication in our journal. All the articles published in our journal can be accessed from the Archive free of charge.
This work is licensed with Attribution-NonCommercial 4.0 International.