BibTex RIS Cite

Farklı Gelişim Dönemlerinde Pleurotus ostreatus Kompostundan Ligninolitik Enzim Ekstraksiyonu İçin Uygun Yöntem Seçimi

Year 2014, Volume: 5 Issue: 2, 17 - 24, 30.11.2014

Abstract

Lignoselülozik atıklar mikrobiyal saldırı ve parçalanmaya karşı oldukça dirençli yapısalbileşenlerdir. Beyaz çürükçül funguslar, bu dirençli bileşenin degradasyon ve mineralizasyonunubaşarılı biçimde gerçekleştirebilirler. Bu çalışmada Pleurotus ostreatus fungusunun atık kompostuligninolitik enzim kaynağı olarak kullanılmıştır.

Çalışmada, atık Pleurotus ostreatus kompostundan lignin degrade edici enzimlerinekstraksiyon verimliliğini karşılaştırmak amacıyla, 6 farklı ekstraksiyon sıvısı (distile su, fizyolojik tuzlusu (%0.9 NaCl), 50 mM Na-asetat tamponu (pH: 4.6), 50 mM Na-sitrat tamponu (pH:4.8), %0,5 (v/v)Triton X100 ve 50 mM fosfat tamponu (pH: 5.8)) üç farklı gelişim döneminde (vejetatif misel gelişimi,primordium oluşumu ve hasat sonrası) karşılaştırılmıştır. Kompost örnekleri, oda sıcaklığında 200 rpm'de 1 saat ekstrakte edilmiştir. Filtrasyon ve santrifüjleme işlemleri sonrasında elde edilen süpernatantligninolitik enzim (lignin peroksidaz, lakkaz, mangan peroksidaz ve versatil peroksidaz) aktiviteleriaçısından incelenmiştir.

Çalışmada elde edilen sonuçların istatistiksel analizi, atık Pleurotus ostreatus kompostundanligninolitik enzim ekstraksiyonu için distile su ve Triton X100' ün en başarılı ekstraksiyon sıvılarıolduğunu göstermektedir. Çalışmadan elde edilen veriler ışığında, atık kompostlardan enzimekstraksiyonu için ucuz, etkin ve uygun bir ekstraksiyon sıvısı olarak distile su önerilmektedir. Ayrıca,ligninolitik enzim üretiminin hasat öncesi dönemlerde maksimum olduğu belirlenmiştir.

Year 2014, Volume: 5 Issue: 2, 17 - 24, 30.11.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section MYCOLOGY
Authors

Cansu Bayburt This is me

Ayşe Karaduman This is me

Uğur Çelik This is me

Mustafa Yamaç

Publication Date November 30, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Bayburt, C., Karaduman, A., Çelik, U., Yamaç, M. (2014). Farklı Gelişim Dönemlerinde Pleurotus ostreatus Kompostundan Ligninolitik Enzim Ekstraksiyonu İçin Uygun Yöntem Seçimi. Mantar Dergisi, 5(2), 17-24.

The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.

International Peer Reviewed Journal

The journal doesn’t have APC or any submission charges

Creative Commons Lisansı
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License