The antimicrobial activity of five hydrosols made from orange peel, pomegranate peel, shaddock peel, mandarin peel, and thyme plant was tested by microdilution and disc diffusion methods against 3 foodborne bacteria (Staphylococcus aureus, Salmonella Parathyphi A and Klebsiella pneumoniae) and 3 fish spoilage bacteria (Vibrio vulnificus, Pseudomonas luteola, and Photobacterium damselae). S. Parathyphi A was one of the most susceptible bacteria against all hydrosols tested mainly pomegranate, thyme and shaddock peel (with more than 10.5 mm inhibition zone). Inhibition zones on the growth of S. aureus were only observed from hydrosols of thyme and mandarin peel. Hydrosols made from orange and mandarin peel were effective on inhibition of the growth of fish spoilage bacteria. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of hydrosols were generally 50 and >50 mg/mL, respectively. These results show that thyme and pomegranate peel hydrosols had the strongest antimicrobial effects against test bacteria, although the effect of waste hydrosols vary depending on bacterial strains.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
KMY.A4.19.003
This work has been financially supported by the Kırşehir Ahi Evran University, Department of Scientific Research Projects (Project ID: KMY.A4.19.003) of Turkey and the authors also gratefully acknowledge the support provided by Kırşehir Ahi Evran University.
Portakal kabuğu, nar kabuğu, şadok kabuğu, mandalina kabuğu ve kekik bitkisinden elde edilen beş hidrosolün 3 gıda kaynaklı bakteri (Staphylococcus aureus, Salmonella Parathyphi A ve Klebsiella pneumoniae) ve 3 balık bozucu bakterileri (Vibrio vulnificus, Pseudomonas luteola ve Photobacterium damselae) üzerindeki antimikrobiyal aktivitesi, mikrodilüsyon ve disk difüzyon yöntemleriyle test edildi. S. Parathyphi A, özellikle nar, kekik ve şadok kabuğundaki (10,5 mm inhibisyon zonuyla) test edilen tüm hidrosollere karşı en duyarlı bakterilerden biriydi. S. aureus' un gelişimi üzerindeki inhibisyon bölgeleri, sadece kekik ve mandalina kabuğunun hidrosollerinde gözlendi. Portakal ve mandalina kabuğundan üretilen hidrosoller, balıklarda bozulma bakterilerinin büyümesinin inhibe edilmesinde etkili olmuştur. Hidrosollerin minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) ve minimum bakteri öldürücü konsantrasyonları (MBC) genel olarak sırasıyla 50 ve >50 mg/mL idi. Bu sonuçlar, kekik ve nar kabuğu hidrosollerinin test bakterilerine karşı en güçlü antimikrobiyal etkilere sahip olduğunu göstermektedir ancak atık hidrosollerin etkisi bakteri suşlarına bağlı olarak değişmektedir.
KMY.A4.19.003
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Fisheries Management |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | KMY.A4.19.003 |
Publication Date | April 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 6 Issue: 1 |