Fruit
thinning is an essential practice to improve fruit size and quality, control
alternate bearing and increase return bloom in the next season. Fruit thinning
is performed by hand or by using some chemicals. In this study, the effect of
chemical thinning, namely two doses of 5 and 10 ppm of Naphthalene Acetic Acid
(NAA) or of 100 and 150 ppm of Benzyladenine (BA) on fruit thinning and some
fruit quality traits Golden Delicious, Red Chief and Granny Smith apple
cultivars grafted on MM 106 clone rootstock in 2015 was tested and compared
with the effect of hand thinning. Chemical treatment was applied after three
weeks of full bloom, while the hand thinning was made to be released a fruit
per cluster on each branch in small fruit period after June-drops. The results
showed that the highest fruit thinning ratio was found in the Granny Smith
cultivars, with 5 ppm (93.80%) and 10 ppm (91.65%) of NAA, 100 ppm (89.88%) and
150 ppm 88.98%) of BA. It can be concluded that the applications of 10 ppm of
NAA and 100 and 150 ppm of BA were found effective for fruit thinning and fruit
quality. Furthermore, the hand thinning application increased the fruit weights
more than all the chemical applications.
This study was a part of master’s thesis of the first author under supervision of the second author.
Meyve
seyreltmesi, meyve büyüklüğü ve kalitesini iyileştirmek periyodisiteyi kontrol
etmek ve sonraki yılın çiçek tomurcuğu oluşumunu arttırmak için yapılan önemli
bir uygulamadır. Meyve seyreltmesi, elle veya bazı kimyasal maddeler
kullanılarak yapılır. 2015 yılında yürütülen çalışmada MM 106 klon anacı
üzerine aşılı Granny Smith, Golden Delicious ve Red Chief elma çeşitlerinde
NAA’nın 5 ve 10 ppm’lik dozları ile BA’nin 100 ve 150 ppm’lik dozlarının meyve
seyreltmesi ve bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkisi araştırılmış ve
elle seyreltme uygulamasıyla karşılaştırılmıştır. Elle seyreltme uygulaması
Haziran dökümünden sonra her hüzmede ortada bir meyve kalacak şekilde
yapılırken, kimyasal seyreltme uygulaması tam çiçeklenmeden 3 hafta sonra
yapılmıştır. Çalışmada en yüksek seyreltme oranı Granny Smith çeşidinde
sırasıyla NAA’nın 5 ppm’lik (%93.80) ve 10 ppm’lik (% 91.65), dozları ile
BA’nin 100 ppm’lik (%89.88) ve 150 ppm’lik (% 88.98) dozlarından elde
edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre NAA’nın 10 ppm’lik ve BA ‘nin 100 ve 150
ppm’lik uygulamaları etkili meyve seyreltmesi ve meyve kalitesi için önemli
bulunmuştur. Ayrıca elle seyreltme uygulaması kimyasal uygulamalara göre meyve
ağırlığını daha fazla arttırmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | May 31, 2019 |
Acceptance Date | August 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Cilt 22 (Ek Sayı 2) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149