Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2023, Volume: 7 Issue: 1, 15 - 19, 23.06.2023

Abstract

Supporting Institution

Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Project Number

TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/1737

Thanks

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü

References

  • Akıllıoglu M, Ozen YA, Akay Z, Ozen H, Aksu B, Dizdaroğlu T, Özahçı E, 2000. Zeytin Raporu. VII. beş yıllık kalkınma planı bitkisel üretim özel ihtisas komisyonu meyvecilik grubu (In Turkish).
  • Arsel H, Sefer F, 2006. Bazı Önemli Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Bölgelerimize Adaptasyonu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyum ve Sergisi. 539-549 (In Turkish).
  • Baccourı B, Guerfel M, Zarrouk W, Taamallı W, Daoud D, Zarrouk M, 2009. Wild Olive (Olea europaea L.) Selection For Quality Oil Production. Journal of Food Biochemistry 35:161–176
  • Bolat İ, Guleryuz M, 1995. Çoruh Vadisinde Yetiştirilen Zeytin Çeşitlerinin Bazı Pomolojik Özelliklerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana. l: 736-740 (In Turkish).
  • Bostan SZ, 2009. A Research on Preselection of Native Olive Types (Olea Europeae) Grown in Trabzon Province (Eastern Black Sea Region of Turkey). Acta Horticulturae.825:111-116.
  • Canozer Ö, 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Mesleki Yayınlar, No:334-16. Ankara, 107 s. (In Turkish).
  • FAO, 2023. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL. Date:02.04.2023
  • Ferrara E, Lamparelli F, 1995. Results of six years of research on the agronomic and commercial performance of ten olive cultivars in Puglia. Atti Del Convegno L’olivicoltura Mediterranea; Stato E Prospettive Della Coltura A Della Ricerca. Rende (CS). Gennaio, 29-31. (In spanish)
  • Ganino, T. and Fabbri, A. (2005). Genetic characterization of Olea europaea L. germplasm in northern Italy. Vth International Symposium on Olive Growing, Izmir, Turkey. 127.
  • Gezerel Ö, (1980). Zeytinlerde boğma ve bilezik alma uygulamalarının verim, kalite ve yapraklardaki bitki besin maddeleriyle karbonhidrat düzeylerine etkisi. Doçentlik Tezi, Adana, 115s. (In Turkish).
  • Gundogdu MA, Kaleci N, Nergis O, Doğan E, 2016. Farklı Zaman Periyotlarında Hasat Edilen Bazı Yabancı Kökenli Zeytin Çeşitlerinin Pomolojik ve Bazı Biyokimyasal Karakterlerindeki Değişimlerin Saptanması. Zeytin Bilimi, 6 (2) , 61-67. (In Turkish).
  • IOOC, 2007. Optimal Harvest Time. In: Tombesi A. and Tombesi S., Eds. Production Techniques in Olive Growing. Kaynaş N, Sütçü AR, Fidan AE, 1996. Zeytinde Adaptasyon (Marmara Bölgesi). Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler Yayın no:82, 27s., Yalova. (In Turkish).
  • Lavee S, 1990. Aims, Methods and Advances in Breeding of New Olive (Olea europaea L.) cultivars. Acta Hortic, 286: 23-26
  • Lavee S, 1998. Zeytinin Biyolojisi ve Fizyolojisi. Dünya Zeytin Ansiklopedisi Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, İspanya, s 61 – 110. (In Turkish).
  • Mizgin A. 2018. Derik İlçesinde Yetiştirilen Yerel Zeytin Çeşitlerinin Bazı Morfolojik, Fenolojik, Pomolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. S:23-27. (In Turkish).
  • Özelbaykal S, 1995. Çukurova Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Zeytinlerde Azotlu Gübresinin Verim Kalite ve Bitki Besin Maddeleri İçerikleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi. S: 76-83. (In Turkish).
  • Pannelli G, Volpe D, Preziosi P, Famiani F, 1994. Comparison of the Vegetative and Reproductive Charactersitics of Traditional Olive Cultivars and Selected Low Vigorous Accessions in Central Italy. Acta Horticulturae. 356:123-126
  • Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N, 2012. Doğu Karadeniz Bölgesi Bazı Yerli Zeytin Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Zeytin Bilimi, 3 (2), 91-97. Retrieved from https://dergipark. org.tr/en/pub/zeytin/issue/28966/309897. (In Turkish).
  • Solinas M, 1990. Olive Oil Quality and Its Determining Factors. Problems on Olive Oil Quality Congress, Florence-Italy. 381-383 p.
  • Susamcı, E., Otles, S., Irmak, S. 2011. Sofralık zeytinin besin öğeleri, duyusal karakterizasyonu ve işleme yöntemleri arasındaki etkileşimler. Zeytin Bilimi, 2(2), 65-74. (In Turkish).
  • Toplu C, 2000. Hatay ili Değişik Üretim Merkezlerindeki Zeytinliklerin Verimlilik Durumları, Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri ile Beslenme Durumları Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Adana. (In Turkish).
  • Ugur R, Paydas Kargı S, 2017. Investigation of growing situations of apricot varieties grafted on clonal rootstock candidate some wild plum genotypes obtained by selection. Turkish Journal of Natural and Agricultural Science, 5: 64-70.
  • Ulas M, 2001. Çukurova bölgesinde yaygın bazı sofralık ve yağlık zeytin çeşitlerinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 106. (In Turkish).

Olive Selection Studies in East Mediterranean Region

Year 2023, Volume: 7 Issue: 1, 15 - 19, 23.06.2023

Abstract

Olive (Olea europaea L.) is a fruit grown especially in countries with a coast to the Mediterranean and used as a table and oil (Arsel and Sefer, 2006). It is studied on olives reported that the region where Mardin, Kahramanmaraş and Hatay Provinces are located is considered the homeland of olives. The region is an important study area as an olive genetic resource. In this region where many civilizations lived, we see that fertile local olive genotypes are grown. Many important local olive genotypes have started to disappear due to changing times and urbanization planning. This project, it was aimed to determine these olive genotypes that are disappearing in the Kahramanmaraş region. In the observation made, 120 different local types were determined, and the observations of these types, which were sampled, were continued in the locations. Then, proximity to settlements, etc. It was decided to make a weighted grading in 47 genotypes by deducting the genotypes that were destroyed due to reasons and also found to be standard varieties. It was determined that the average fruit weights were between 1.64-5.97 g in the genotypes observed in the study, and the highest fruit weights were in the GN-50 (5.987 g), GN-30 (5.80 g) and GN-27 (5.26 g) genotypes. The lowest fruit weights were found in GN-6 with 1.87 g, GN-15 with 1.75 g, and GN-14 with 1.64 g. The oil ratio was found to be between 8.77-25.82% in the olive genotypes selected in fruit oil ratios. The highest oil ratios were found in GN-72, GN-85, and GN-52 genotypes with 25.82%, 25.09%, and 24.13%, respectively. The lowest oil ratios were found in GN-45 (11.80%), GN-14 (10.60%), and GN-44 (8.77%) genotypes. As a result of the weighted grading, it was determined that 15 genotypes were important as cultivar candidates. As of December 2020, 15 selected cultivar candidates were planted on the Institute land at a distance of 5x5 m, with 3 replications in the Random Blocks Trial Design, with 4 plants in each replication. The next part of the study, it is aimed to determine all the characteristics of these selected cultivar candidate genotypes with the control cultivars and to develop new olive cultivars/varieties.

Project Number

TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/1737

References

  • Akıllıoglu M, Ozen YA, Akay Z, Ozen H, Aksu B, Dizdaroğlu T, Özahçı E, 2000. Zeytin Raporu. VII. beş yıllık kalkınma planı bitkisel üretim özel ihtisas komisyonu meyvecilik grubu (In Turkish).
  • Arsel H, Sefer F, 2006. Bazı Önemli Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Bölgelerimize Adaptasyonu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyum ve Sergisi. 539-549 (In Turkish).
  • Baccourı B, Guerfel M, Zarrouk W, Taamallı W, Daoud D, Zarrouk M, 2009. Wild Olive (Olea europaea L.) Selection For Quality Oil Production. Journal of Food Biochemistry 35:161–176
  • Bolat İ, Guleryuz M, 1995. Çoruh Vadisinde Yetiştirilen Zeytin Çeşitlerinin Bazı Pomolojik Özelliklerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana. l: 736-740 (In Turkish).
  • Bostan SZ, 2009. A Research on Preselection of Native Olive Types (Olea Europeae) Grown in Trabzon Province (Eastern Black Sea Region of Turkey). Acta Horticulturae.825:111-116.
  • Canozer Ö, 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Mesleki Yayınlar, No:334-16. Ankara, 107 s. (In Turkish).
  • FAO, 2023. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL. Date:02.04.2023
  • Ferrara E, Lamparelli F, 1995. Results of six years of research on the agronomic and commercial performance of ten olive cultivars in Puglia. Atti Del Convegno L’olivicoltura Mediterranea; Stato E Prospettive Della Coltura A Della Ricerca. Rende (CS). Gennaio, 29-31. (In spanish)
  • Ganino, T. and Fabbri, A. (2005). Genetic characterization of Olea europaea L. germplasm in northern Italy. Vth International Symposium on Olive Growing, Izmir, Turkey. 127.
  • Gezerel Ö, (1980). Zeytinlerde boğma ve bilezik alma uygulamalarının verim, kalite ve yapraklardaki bitki besin maddeleriyle karbonhidrat düzeylerine etkisi. Doçentlik Tezi, Adana, 115s. (In Turkish).
  • Gundogdu MA, Kaleci N, Nergis O, Doğan E, 2016. Farklı Zaman Periyotlarında Hasat Edilen Bazı Yabancı Kökenli Zeytin Çeşitlerinin Pomolojik ve Bazı Biyokimyasal Karakterlerindeki Değişimlerin Saptanması. Zeytin Bilimi, 6 (2) , 61-67. (In Turkish).
  • IOOC, 2007. Optimal Harvest Time. In: Tombesi A. and Tombesi S., Eds. Production Techniques in Olive Growing. Kaynaş N, Sütçü AR, Fidan AE, 1996. Zeytinde Adaptasyon (Marmara Bölgesi). Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler Yayın no:82, 27s., Yalova. (In Turkish).
  • Lavee S, 1990. Aims, Methods and Advances in Breeding of New Olive (Olea europaea L.) cultivars. Acta Hortic, 286: 23-26
  • Lavee S, 1998. Zeytinin Biyolojisi ve Fizyolojisi. Dünya Zeytin Ansiklopedisi Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, İspanya, s 61 – 110. (In Turkish).
  • Mizgin A. 2018. Derik İlçesinde Yetiştirilen Yerel Zeytin Çeşitlerinin Bazı Morfolojik, Fenolojik, Pomolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. S:23-27. (In Turkish).
  • Özelbaykal S, 1995. Çukurova Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Zeytinlerde Azotlu Gübresinin Verim Kalite ve Bitki Besin Maddeleri İçerikleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi. S: 76-83. (In Turkish).
  • Pannelli G, Volpe D, Preziosi P, Famiani F, 1994. Comparison of the Vegetative and Reproductive Charactersitics of Traditional Olive Cultivars and Selected Low Vigorous Accessions in Central Italy. Acta Horticulturae. 356:123-126
  • Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N, 2012. Doğu Karadeniz Bölgesi Bazı Yerli Zeytin Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Zeytin Bilimi, 3 (2), 91-97. Retrieved from https://dergipark. org.tr/en/pub/zeytin/issue/28966/309897. (In Turkish).
  • Solinas M, 1990. Olive Oil Quality and Its Determining Factors. Problems on Olive Oil Quality Congress, Florence-Italy. 381-383 p.
  • Susamcı, E., Otles, S., Irmak, S. 2011. Sofralık zeytinin besin öğeleri, duyusal karakterizasyonu ve işleme yöntemleri arasındaki etkileşimler. Zeytin Bilimi, 2(2), 65-74. (In Turkish).
  • Toplu C, 2000. Hatay ili Değişik Üretim Merkezlerindeki Zeytinliklerin Verimlilik Durumları, Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri ile Beslenme Durumları Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Adana. (In Turkish).
  • Ugur R, Paydas Kargı S, 2017. Investigation of growing situations of apricot varieties grafted on clonal rootstock candidate some wild plum genotypes obtained by selection. Turkish Journal of Natural and Agricultural Science, 5: 64-70.
  • Ulas M, 2001. Çukurova bölgesinde yaygın bazı sofralık ve yağlık zeytin çeşitlerinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 106. (In Turkish).
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Original Papers
Authors

Remzi Uğur 0000-0001-6717-1689

Özkan Altun 0000-0002-5092-2519

Muhammet Ali Gündeşli 0000-0002-7068-8248

Project Number TAGEM/TBAD/B/20/A7/P6/1737
Early Pub Date June 21, 2023
Publication Date June 23, 2023
Submission Date April 11, 2023
Acceptance Date June 2, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Uğur, R., Altun, Ö., & Gündeşli, M. A. (2023). Olive Selection Studies in East Mediterranean Region. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, 7(1), 15-19.
AMA Uğur R, Altun Ö, Gündeşli MA. Olive Selection Studies in East Mediterranean Region. Int J Agric For Life Sci. June 2023;7(1):15-19.
Chicago Uğur, Remzi, Özkan Altun, and Muhammet Ali Gündeşli. “Olive Selection Studies in East Mediterranean Region”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 7, no. 1 (June 2023): 15-19.
EndNote Uğur R, Altun Ö, Gündeşli MA (June 1, 2023) Olive Selection Studies in East Mediterranean Region. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 7 1 15–19.
IEEE R. Uğur, Ö. Altun, and M. A. Gündeşli, “Olive Selection Studies in East Mediterranean Region”, Int J Agric For Life Sci, vol. 7, no. 1, pp. 15–19, 2023.
ISNAD Uğur, Remzi et al. “Olive Selection Studies in East Mediterranean Region”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 7/1 (June 2023), 15-19.
JAMA Uğur R, Altun Ö, Gündeşli MA. Olive Selection Studies in East Mediterranean Region. Int J Agric For Life Sci. 2023;7:15–19.
MLA Uğur, Remzi et al. “Olive Selection Studies in East Mediterranean Region”. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, vol. 7, no. 1, 2023, pp. 15-19.
Vancouver Uğur R, Altun Ö, Gündeşli MA. Olive Selection Studies in East Mediterranean Region. Int J Agric For Life Sci. 2023;7(1):15-9.

download