Truffle
|
Trüf mantarı, gerek
sahip olduğu oldukça yoğun aromatik tadı ve gerekse de besin değeri ile Dünya
genelinde gurme şeflerin aradığı ve sıklıkla kullandığı bir lezzettir.
Özellikle doğal ve doğaya dönük beslenmenin hızla yayıldığı son yıllarda
oldukça zor yetişen trüf mantarları verilen emek karşılığı alınan ekonomik
değer ve ithalat avantajı açısından da ülkelerin en önemli tarım ürünlerinden
biri olmaya adaydır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de kurulması planlanan trüf
mantarı yetiştirme alanının hangi ilde kurulması ile ilgili çok kriterli bir
model önerilmiştir. 10 kriterden ve 3 alternatif ilden oluşan model, son
yıllarda kullanım alanını genişleten iki farklı çok kriterli karar verme
yönteminin entegrasyonu ile çözülmüştür. Çözümün ilk aşamasında alternatiflerin
değerlendirilmesi için önerilen 10 kriterin ağırlıklarının belirlenmesinde
uzmanların kriterleri önem sırasına göre sıralamalarına dayanan Adım Adım
Ağırlık Değerlendirme Oran Analizi (Step Wise Weight Assessment Ratio Analysis
/ SWARA) yöntemi kullanılmış, bu yöntemle elde edilen kriter ağırlıklarına göre
alternatifler Karmaşık Oransal Değerlendirme (Complex Proportional Assessment /
COPRAS) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışma, konusunda uzman kişilerin
görüşlerini alarak yetiştirilmesi oldukça zor olan trüf mantarının yetiştirilme
şartlarının incelenmesini sağlamış ve en doğru alternatif sıralamasının elde
edilmesine yardımcı olarak tarım konusunda yatırım yapacak olan girişimcilere
ve ülke yönetimine yol göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 3 |