Sivas ilinde içme suyu amaçlı olarak tercih edilen iki ticari markanın her birinden altı farklı ortamdan 42 adet su örneği alınmıştır. Numuneler, damacana içme suyunun tüketiciye ulaştığı anda, damacana içme suyuna pompa takılma sonrası ve damacana içme suyunun bitimine kadar günlük olarak alınmış ve numunelere mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Alınan su numunelerine toplam koliform bakteri analizi, mezofilik aerobik bakteri ve psikrofilik aerobik bakteri analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; içme suyu amaçlı kullanılan damacanalardan tüketiciye ulaştığı anda ve kullanılmaya başlanıldığı ilk günlerde alınan hiçbir örnekte koliform grubu bakteriye rastlanmamıştır. Ancak, içme suyu damacanalarının kullanım süreleri arttıkça, örneklerde koliform bakteri tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucuna göre; içme suyu amaçlı damacana sularının mikrobiyolojik kalitesine tüketim süresi, su pompasının hijyeni ve damacananın bulunduğu ortam ve kullanım koşullarının etkide bulunduğu ortaya konulmuştur.
In this study; forty-two water samples were taken from six different environments from each of the two trademarks preferred for drinking water purposes in Sivas city. The samples were taken daily from the moment the carboy drinking water reaches the consumer, after the pump is attached to the carboy drinking water, and until the end of the carboy drinking water. Total coliform bacteria analysis, mesophilic aerobic bacteria and psychrophilic aerobic bacteria analyzes were applied to the water samples. According to analysis results; total coliform bacteria were not detected in any water samples taken from the carboys used for drinking water when they reached the consumer and in the first days of use. However, as the usage time of drinking water bottles increased, total coliform bacteria were detected in the samples. According to the results of this study; it has been revealed that the consumption time, the hygiene of the water pump, the environment and usage conditions of the carboy water for drinking water purposes affect the microbiological quality.
Carboy drinking water Microbiological quality total coliform bacteria mezophilic psychrophilic
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 1 Issue: 1 |