In our study, cabbage plant extract containing the active ingredient S-methylmethionine (vitamin U) was successfully microencapsulated by complex coacervation method using two different natural polymeric wall materials consisting of Gelatin-Gum Arabic (GE-GA) and Gelatin-Sodium alginate (GE-SA). A response surface methodology (RSM) was used to optimize the encapsulation efficiency conditions. The encapsulation efficiency of the microencapsulated cabbage extract was investigated using different polymers in terms of two variables: the amount of core material (g) and the amount of crosslinker (mL). The highest yields obtained as a result of the experiments were 67.72% for gelatin-gum arabic and 54.68% for gelatin-sodium alginate. The morphological structures of the microcapsules with the highest efficiency were examined by optical microscope and scanning electron microscope (SEM). The Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR) was used to determine the presence of the active substance and the compounds used in microencapsulation in the system and to observe the spectrum change of the active substance in microcapsules.
S-metilmetiyonin (vitamin U) Microencapsulation Response Surface Methodology Encapsulation Efficiency
Çalışmamızda S-metilmetiyonin (vitamin U) etken maddesini içeren lahana bitki ekstraktının, Jelatin-Arap zamkı (GE-GA) ve Jelatin-Sodyum aljinattan(GE-SA) oluşan iki farklı doğal polimerik duvar materyali kullanılarak kompleks koaservasyon yöntemiyle başarılı bir şekilde mikroenkapsüle edilmiştir. Kapsülleme verimliliği koşulları optimize etmek için bir yanıt yüzeyi metodolojisi (RSM) kullanılmıştır. Mikrokapsüllenmiş lahana ekstraktının kapsülleme verimliliği farklı polimerler kullanılarak iki değişken açısından araştırılmıştır: çekirdek madde miktarı(g) ve çapraz bağlayıcı miktarı (mL). Deneyler sonucunda elde edilen en yüksek verimler jelatin- arap zamkı için %67,72 ve jelatin-sodyum aljinat için de %54,68 olarak bulunmuştur. En yüksek verimlilik elde edilen mikrokapsüllerin morfolojik yapıları optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Etken maddenin ve mikrokapsülasyonda kullanılan bileşiklerin sistemdeki varlığının belirlenmesi ve elde edilen mikrokapsüllerde etken maddenin spektrum değişiminin gözlenmesi için Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopi (FT-IR) kullanılmıştır.
S-metilmetiyonin (vitamin U) Mikroenkapsülasyon Yanıt Yüzey Metodolojisi Enkapsülasyon Verimliliği
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 27, 2024 |
Submission Date | February 20, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 24 Issue: 1 |